latinica  ћирилица
25/03/2016 |  13:19 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

U Srpskoj smanjen broj oboljelih od tuberkuloze (VIDEO)

U Republici Srpskoj u prošloj godini od tuberkuloze su oboljela 353 lica, a posljednjih godina vidno je smanjenje broja oboljelih, podaci su Instituta za javno zdravstvo.
Tuberkuloza (Foto:BigStock) -
Tuberkuloza (Foto:BigStock)

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od tuberkuloze umre oko 1,5 miliona ljudi, ali da od 2000. do 2014. godine aktivnim angažmanom spašeno je oko 43 miliona ljudi, rekao je viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Tuberkuloza je izlječiva bolest, a za oboljele naš sistem je obezbijedio kvalitetnu dijagnostiku i liječenje, javno-zdravstveni rad i nadzora nad licima koja bi usljed kontakta sa njima mogli da obole", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, borba protiv tuberkuloze u Srpskoj provodi se na osnovu Programa kontrole tuberkuloze od 2013. do 2017. godine, koji je pripremljen na osnovu preporuka SZO.

"Tuberkuloza se percipira kao bolest siromaštva, ali se se ne smije zaboraviti i da je ona dosta vezana za infekciju HIV virusom. Cilj iskorjenjivanja tuberkuloze do 2035. godine koji je postavila SZO je izuzetno zahtjevan", rekao je Šeranić.

Nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze Mladen Duronjić izjavio je da je u prošloj godini godini od tuberkuloze umrlo sedam lica, dok je najveći broj oboljelih u banjalučkoj i dobojskoj regiji, a najmanji u fočanskoj i trebinjskoj.

"Kada je riječ o starosnoj strukturi, bilo je troje oboljele djece do 14 godina, ali ona nisu imala ekstremno teške forme tuberkuloze i među umrlima nije bilo djece. Umiru oni koji se ne jave na liječenje, koji su zapušteni i koji imaju pridružene teške bolesti", rekao je Duronjić.

On je dodao da je incidenca u Srpskoj 26 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je u svijetu 55, te da je cilj SZO da se do 2025. godine incidenca obori za polovinu.

"I pored kontunuiranog pada incidence ovih godina, mi nosimo teško nasljeđe sa tuberkulozom od prije rata i dalje govorimo o tuberkulozi kao o zdravstvenom problemu koji treba da držimo u fokusu pažnje", rekao je Duronjić.

Prema njegovim riječima, uprkos otkrivanju uzročnika bolesti, vakcine i lijeka, ova bolest odgovorila je svojim rezistentnim formama, tako da će i mikobakterijum i dalje biti prisutan na planeti i predstavljati zdravstveni problem.

"Od ukupnog broja oboljelih na planeti, oko pola miliona ima formu otpornu na osnovna dva lijeka - izonijazid i rifadin, koja se definiše kao multirezistentna tuberkuloza. Među njima je trećina sa formom koja je ekstremno otporna na lijekove, a zanimljivo je da oko 50 odsto oboljelih od ovakvih sojeva tuberkuloze umre u prve dvije godine tretmana", rekao je Duronjić.

On je kao simptome tuberkuloze naveo kašalj, bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, blago povišenu temperaturu i noćno znojenje, poručivši da proces liječenja uobičajenih formi bolesti traje oko šest mjeseci, pri čemu je procenat izlječenja veći od 90 odsto.

"Dijagnostika tuberkuloze se u najvećem broju slučajeva svodi na analizu iskašljaja, a prije rata, za vrijeme i nakon rata, laboratorije i dijagnostika su u Srpskoj sprovođene do kraja. Sada imamo nadgradnju u dijagnostici, koja podrazumijeva određivanje genotipa mikobakterijama", rekao je Duronjić.

Načelnik Službe za mikrobiologiju Instituta za javno zdravstvo Pava Dimitrijević rekla je da je od devedesetih godina prošlog vijeka, kada je incidenca iznosila 73 oboljela na 100.000 stanovnika, uspostavljena mreža laboratorija, koje su dobile novu opremu, te uspostavljena veza sa supranacionalnom laboratorijom u Njemačkoj, kao i sistem kretanja uzoraka.

"Nova dijagnostika zahtijevala je velike promjene, tako da su uvedene i nove metode i danas možemo da radimo do molekularne dijagnostike", rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da je godišnji broj pozitivnih uzoraka u Srpskoj oko 160 na četiri do pet antituberkulotika prve linije, dok se za ostale uzorci šalju u supranacionalnu laboratoriju u Njemačkoj.

"Laboratorija u Institutu uredno radi bez ijednog dana prekida do osnivanja, ali je ona u rekonstrukciji. Situacija je vrlo specifična, laboratorija je prezentovana, ali je još u fazi tehničkog prijema", rekla je Dimitrijevićeva.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta svake godine, na datum kada je 1882. godine Robert Koh identifikovao uzročnika ove bolesti.