latinica  ћирилица
27/03/2016 |  12:41 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Perko i Perka Rodić, jedini par roda u Crnoj Gori

Perko i Perka Rodić jedini su par roda u Crnoj Gori, a gnijezde se u Polimskoj ulici u Beranama, na stubu Elektroprivrede.
Par roda Perko i Perka Rodić - Foto: SRNA
Par roda Perko i Perka RodićFoto: SRNA

U Centru za zaštitu ptica rekli su da su im imena dobili nakon nakete među građanima. Elektroprivreda je prihvatila poziv da podrži poboljšanje uslova za pravljenje gnijezda za te rijetke stanovnike Crne Gore.

"Platforma za gnijezdo biće novi sigurni dom za rode. Napravljena po uzoru prakse evropskih elektroprenosnih sistema i ima cilj da spriječi izazivanje kratkih spojeva na žicama Elektroprivrede i da osigura sigurno gnijezdo mladih roda" - saopšteno je iz CZIP-a.

U nekim zemljama dešavalo se da se zbog godinama nagomilanih materijala, gnijezdo od velike težine sruši.

"Imajući u vidu da je ovo jedini par koji nas posjećuje nismo htjeli da dozvolimo ovakav rizik", pojašnjavaju iz CZIP-a.

Roda je migratorna vrsta, a iz Afrike se obično vraća krajem marta ili početkom aprila.

Čuveni par roda stigao je u Berane 2012. godine, a prije toga, 116 godina nisu postojali pisani nalazi o rodama na području Crne Gore.

Da bi se postavila platforma, staro gnijezdo moralo se prethodno ukloniti sa stuba.Čim je primijećena akcija uklanjanja gnijezda, građani su počeli da zastajkuju, prvo dobacuju, a onda i otvoreno upućuju kritike ne odobravajući uklanjanje gnijezda.Neki su govorili da je sramota, drugi da je ovo simbol Berana i da ne dozvoljavaju uklanjanje.

Nakon pojašnjenja CZIP-a, građani su sa oduševljenjem pozdravili ovaj čin i izrazili brigu zbog kašnjenja para, navodeći da su se obično vraćale do 21. marta. Ubrzo se usijao i telefon CZIP-a.

"Veliki broj zabrinutih poziva učinio je da se osjećamo ponosnim na odnos mještana Berana prema ovim proljećnim glasnicima", saopšteno je iz te NVO.

Kada jednom napravi gnijezdo, roda se obično vraća narednih godina dajući gnijezdu novi sjaj.

"Iako su nas građani Berana informisali da ove godine Rodići kasne, nadamo se da će uskoro gospodin Perko doći da pripremi gnijezdo" - navode iz CZIP-a. Oni očekuju radosnu reakciju mužjaka kad ugleda modernizovan stari dom.

Mužjaci roda , inače, poznati su kao pravi džentlmeni - svake godine pri povratku sa zimovanja u Africi, prvo dolazi mužjak da obavi pripreme za dolazak svoje partnerke, čisteći i dograđujući stari dom.

Na ovaj način gnijezda nerijetko dostižu prečnik i veći od dva metra. Ovakvo gnijezdo, posebno tokom zimskih mjeseci često je skrovište velikoh broja malih ptica, zato se često i nazivaju ptičji gradovi.