latinica  ћирилица
27/03/2016 |  16:21 ⇒ 28/03/2016 | 08:47 | Autor: SRNA

Srpske patriote rekle "ne" NATO i pružile podršku Karadžiću i Mladiću

Više hiljada srpskih patriota, predvođenih Srpskim pokretom "Zavetnici", okupilo se danas na Trgu Republike u Beogradu da na dan kada je Srbija rekla istorijsko "ne" fašizmu još jednom kaže "ne", ovaj put NATO imperijalizmu i istovremeno pruži podršku, kako navode, "očevima Republike Srpske - Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću".
Protest protiv NATO–a: „Za slobodnu i suverenu Srbiju!“ (foto: rs.sputniknews.com/) -
Protest protiv NATO–a: „Za slobodnu i suverenu Srbiju!“ (foto: rs.sputniknews.com/)

Predstavnik "Zavetnika" iz Republike Srpske Nikola Vujačić, koji se prvi obratio okupljenima, rekao je da Srbi iz svih srpskih zemalja imaju dužnost da se ujedine i krenu u otpor protiv NATO imperijalizma.

On je poručio da je NATO pokušao da osujeti i sam nastanak Republike Srpske svojim bombama, a kada mu to nije uspjelo, nastavio je svakojakim pritiscima i raznim međunarodnim institucijama da dokaže da je Srpska "genocidna tvorevina" i da je kao takvu treba ukinuti.

"Presuda Radovanu Karadžiću nije ništa drugo nego nastavak te imperijalističke težnje da se ukine Republika Srpska. Ako ste pažljivo slušali, čuli ste da je tom presudom presuđen i general Ratko Mladić", ukazao je Vujačić, kog su tokom govora prekidali povici - "Karadžić i Mladić srpski heroji".

On je podsjetio na riječi generala Mladića izrečene 2. decembra 1995. godine, neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma - da su za svoju srpsku sudbinu odgovorni samo Srbi i da je na njima da odbrane svoju domovinu i svoja ognjišta i domove.

Protesti u Beogradu (Foto: Srna)

"Naši domaći izdajnici predali su u znak zahvalnosti sve značajnije Srbe Haškom tribunalu. Predali su, između ostalog, i moje i očeve Republike Srpske - Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Moramo reći `ne` daljim izdajama, `ne` NATO i NATO imperijalizmu", poručio je Vujačić.

Portparol "Zavetnika" Milica Đurđević poručila je da je aktuelna vlast Srbije, potpisujući sporazum o saradnji sa NATO-om, potpisala "akt veleizdaje" i da im to ona Srbija koja pamti NATO zločine iz 1999. godine nikada neće oprostiti, ni zaboraviti.

"Ovo je Srbija koja neće da vam oprosti što devojčica Milica Rakić nije među nama. Ovi ljudi, koje mediji koje vi kontrolišete ignorišu, neće vam zaboraviti što ubijena trudnica iz Niša Ljiljana Spasić nije Srbiji podarila život", poručila je Đurđevićeva.

Ona je naglasila da prijatelji srpskog naroda ne mogu biti savjetnici sadašnje Vlade Srbije - Toni Bler i ostali, koji su 1999. godine poručivali da su "krenuli na varvare" i da se "Srbi više nikada neće smejati".

Đurđevićeva je ukazala da je kampanja "Zavetnika" pod nazivom "Otpor okupaciji" počela 20. februara, ali da mediji koje kontroliše vlast nisu prenijeli atmosferu sa veličanstvenih anti-NATO skupova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

"Prenijeli su nas svi ruski mediji, a podršku pružili ruski zvaničnici. Ne i naši", rekla je Đurđevićeva i dodala da je stoga neophodno da referendum o pristupanju NATO u Srbiji bude održan da bi građani rekli šta misle.

Glumac Nenad hadži Maričić rekao je u svom obraćanju da je došao da pokaže da srpski narod, iako svjetski poznat po raznim talentima, nije nevidljiv, iako mediji u Srbiji čine sve da ga takvim učine.

"Na dnevniku državne televizije vidjećete koliko smo talentovani u tenisu i košarci na primjer. Nećete vidjeti koliko nas je bilo u Beogradu 20. februara, ni koliko nas je danas ovdje. Moraće da nas vide jer Srbija se budi", poručio je Maričić.

Nakon Trga Republike, učesnici anti-NATO protesta uputili su se ka sjedištu RTS-a da direktoru te medijske kuće Draganu Bujoševiću, zatraže pravo na svoj medijski prostor i pravo da ih Srbija čuje i vidi.

"Zavetnici" i ostale stranke patriotskog bloka su pred početak protestne šetnje i odlazak pred RTS poručili da će tamo ostati sve dok ne dobiju garancije da će na državnoj televiziji dobiti prostor koji im pripada.