latinica  ћирилица
28/03/2016 |  17:40 | Autor: SRNA

Suđenje za zločine nad Srbima u Rudom, Višegradu i Goraždu

Suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade tzv. Armije BiH za zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opština Rudo, Višegrad i Goražde, počeće 18. aprila.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Prema optužnici, Sejdić je naredio i učinio nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske na području ove tri opštine.

Sejdić je, kako se navodi u optužnici, zločin počinio od jula 1992. do februara 1993. godine. Na teret mu je stavljeno i da nije spriječio ili kaznio podređena lica u nanošenju povreda i drugih patnji civilima i ratnim zarobljenicima, kao i u pljačkanju imovine.

Tužilaštvo BiH je za dokazivanje krivice Ahmeta Sejdića planiralo da sasluša 51 svjedoka. Prema procjeni Tužilaštva, za dokazni postupak potrebno je 30 ročišta.

Odbrana optuženog zatražila je odgađanje početka suđenja jer je došlo do izmjena u timu branilaca. Dva od tri branioca su tek preuzela dužnost, prenosi Birn.

Branilac Edina Rešidović navela je da je Tužilaštvo tek na današnjoj statusnoj konferenciji predalo svoj plan dokaznog postupka, te da bi zbog toga suđenje trebalo početi bar za tri sedmice. Odbrana je istakla da je ranije tražila od Tužilaštva svu potrebnu dokumentaciju iz istrage u ovom predmetu, ali da su dobili nepotpunu dokumentaciju i redigovane izjave svjedoka.

Iz Tužilaštva su naveli da su izjave i dokumenti iz drugog slučaja, te da bi otkrivanje nekih imena i detalja ugrozilo proces.

Sudsko vijeće naložilo je Tužilaštvu da za vrijeme dokaznog postupka ne ispituje svjedoke o okolnostima i događajima u vezi sa dijelovima izjava koji su redigovani i nisu predočeni odbrani.