latinica  ћирилица
31/03/2016 |  21:31 | Autor: SRNA

Bijeljina: Obilježene 24 godine od odbrane grada

U Bijeljini su danas obilježene 24 godine od odbrane grada, a predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma za Republiku Srpsku jer je tada počelo stvaranje Srpske.
Bijeljina  - obilježavanje Dana odbrane grada - Foto: SRNA
Bijeljina - obilježavanje Dana odbrane gradaFoto: SRNA

Stevanović je podsjetio da su 31. marta 1992. godine počeli oružani sukobi, a zadatak muslimansko-hrvatskih snaga bio je da zauzmu grad, preuzmu komandu nad Bijeljinom i tadašnju BiH podijele na dva dijela čime bi se presjekao i koridor prema Krajini.

- Tih dana stao je drug uz druga, brat uz brata. Svi smo bili složni, zajedno sa ЈNA i snagama Srpske dobrovoljačke garde uspjeli smo da odbranimo grad - rekao je Stevanović.

On je istakao da je tih dana počelo stvaranje Republike Srpske jer je stvorena jedna slobodna srpska teritorija - Semberije i Majevice.

- Ovdje je osnovan Istočno-bosanski korpus, a kroz Bijeljinu je kasnije sve vrijeme rata prolazio "koridor života". Mi poštovaoci i preživjeli borci uvijek ćemo obilježavati ovaj dan, a vjerujem da će to činiti i naši potomci - naglasio je Stevanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da i poslije 24 godine ne postoji jedna istina o događajima od 30. marta 1992. godine, te da je netačna teza da su se na ovom području srpske paravojne snage navodno obračunavale sa nenaoružanim muslimanskim stanovništvom.

- Situacija je bila mnogo drugačija. U javnosti se malo zna ili se uopšte ne zna da je u noći između 30. i 31. marta 1992. godine u Bijeljinu ubačena specijalna jedinica muslimanskih paravojnih formacija pod nazivom "Crni labudovi", na čelu sa Hasanom Tirićem - naveo je Savčić.

On je naglasio da nije tačna ni teza da su Srbi preoteli vlast u Bijeljini, jer je vlast bila srpska, s obzirom na strukturu stanovništva.

- Nismo imali od koga da je otimamo. Vlast je vršila stranka koja je dobila povjerenje većinskog naroda u tom vremenu - rekao je Savčić.

On je dodao da sve ovo samo potvrđuje činjenicu da ima mnogo otvorenih pitanja, ne samo u Bijeljini, već u cijeloj BiH.

- Ta otvorena pitanja moraju početi da se rješavaju, a to je moguće na dva načina - ili krenuti putem pomirenja i utvrđivanja istine ili krenuti putem trajnog neprijateljstva, što je mnogo lošiji put za sve nas, a što, vjerujem, niko neće ni podržati - rekao je Savčić.

Savčić je dodao da je današnji dan prilika da se pozovu svi da argumentovano i objektivno sagledaju šta se dešavalo i u Bijeljini, ali i kasnije u BiH.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Dragan Đurđević rekao je da je ovo dan posebnog sjećanja na sve stradale u tom "trodnevnom ratu".

- Nazvali smo taj dan Danom grada, ali nakon tih nekoliko dana borbe slobodno možemo reći da je to bio dan pobjede, jer smo spriječili muslimanske fanatike da zauzmu Bijeljinu - naglasio je Đurđević i dodao da je stradalo mnogo civilnih žrtava, vojnih nije bilo.

On je naveo da je pobjeda u Bijeljini opredijelila borbu za stvaranje Republike Srpske, te su nakon Bijeljine uslijedili Zvornik i Brčko, probijanje koridora, nakon čega se uspjela organizovati i srpska vojska i policija.

- Za nekih ukupno pet dana počela je da funkcioniše civilna vlast - rekao je Đurđević i dodao da je povratak u ovoj grad siguran, te da već od 1997. godine u lokalnoj vlasti postoji znatno učešće Bošnjaka.

U Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini služen je parastos, na Spomenik oslobodiocima položeni su vijenci, a u Centru za kulturu prikazana izložba ratnih fotografija.