latinica  ћирилица
05/04/2016 |  16:27 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

PREF isplatio 6,2 miliona KM dividende i olakšao isplatu penzija (VIDEO)

Penzijski rezervni fond Republike Srpske, na osnovu prošlogodišnje dobiti od 6,7 miliona maraka, isplatio je Fondu PIO 6,2 miliona maraka dividende.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

PREF-u je ovo peta dividenda koju isplaćuje Fondu PIO. Јedini je investicioni fond u Srpskoj koji isplaćuje dividende akcionarima.

Ostalih 13 fondova nije opravdalo očekivanja ulagača. Za razliku od PREF-a, ti fondovi su, lošim poslovanjem, izgubili i do tri četvrtine svoje vrijednosti. 

Isplatom dividende od 6,2 miliona maraka, PREF je fondu PIO itekako olakšao isplatu naredne penzije. PREF je u protekle četiri godine penzijskom fondu isplatio 26 miliona maraka, na osnovu dobiti od akcijam uloženih prije svega u Telekom, Elektroprivredu, i drugih kamata po osnovu investicija.

Samo dva od 13 investicionih fondova djelimično su opravdala postojanje, kažu u Udruženju akcionara investicionih fondova. Ogorčeni su lošim poslovanjem fondova, koji gubitke pravdaju berzanskom krizom iz 2007.

Od vrijednosti kapitala veće od milijardu i 300 miliona maraka fondovi su spali na 300 miliona, navode akcionari. Ekonomisti kažu da se aktivnost tih fondova svodila tek na to da obezbijede sebi plate.

U Udruženju su ogorčeni na to što su fondovi uredno ubirali dividende od uloženih akcija u Telekom i druga preduzeća sve od 2000te pa do prošle godine, kada je zakon promijenjen, dok njihovi akcionari nisu dobili ni pfeninga. Za to vrijeme, od građana su naplatili 105 miliona maraka provizije, što je paradoksalno i, kako kažu u udruženju, nepravda prema akcionarima.