latinica  ћирилица
07/04/2016 |  09:58 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Italija: Pronađena ploča sa etrurskim jezikom

Arheolozi su pronašli kamenu ploču iz šestog vijeka prije nove ere sa tekstom na etrurskom jeziku, koji bi mogao da objasni tajne etrurske religije.

Ploča od pješčara, stara 2.500 godina, teška je 227 kilograma i visoka 1,2 metra, a pronađena je u hramu u dolini Mugelo, sjeveroistočno od Firence.

Etrurci su dio misteriozne civilizacije sa područja današnje Italije i iako je pronađen prilično veliki broj predmeta iz tog vremena, malo se zna o sistemu vjerovanja ove civilizacije.

Arheolozi se nadaju da bi ova ploča mogla da otkrije više o religiji ove grupe. Prilično dugačak tekst ispisan je u šestom vijeku prije nove ere.

Etrurska civilizacija vezuje se za staru Italiju od osmog vijeka prije nove ere do drugog vijeka prije nove ere. Etrurci su živjeli na području današnje Toskane, zapadne Umbrije i sjevernog Lacija.

"Vjerujemo da se radi o tekstu vjerske sadržine i nadamo se da će nam reći više o sistemu vjerovanja ove izgubljene kulture koja je od fundamentalnog značaja za zapadnu tradiciju", rekao je arheolog profesor Gregori Vorden, koji je dio arheološkog projekta Mugelo Dolina.

Rani etrurski tekstovi datiraju iz 700. godine prije nove ere, a ova civilizacija se asimilovala u Rimsku Republiku krajem četvrtog vijeka prije nove ere.

Oni su nekad vladali Rimom i uticali su na Rimljane po svim aspektima, uključujući religiju, upravu, umjetnost i arhitekturu. Smatra se da su spadali u najreligioznije narode starog vijeka.