latinica  ћирилица
11/04/2016 |  18:05 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Bogati u SAD žive 15 godina duže

Najbogatiji Amerikanci mogu da nadžive najsiromašnije za skoro 15 godina i taj jaz raste od 2001. godine, navodi se u studiji u kojoj su analizirani prihodi i životni vijek čovjeka.
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com) -
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com)

Rezultati istraživanja, objavljeni u "Časopisu američke medicinske asocijacije" , zasnovani su na podacima više od jedne milijarde poreskih obveznika u periodu od 1999. do 2014. godine, kao i na zvaničnoj statistici mortaliteta.

Јaz između dužine života između jedan odsto najbogatijih i jedan odsto najsiromašnijih bio je 14,6 godina za muškarce i 10,1 godina za žene, rekao je vođa istraživačkog porijekla Radž Četri sa Univerziteta Stanford.

"Na primjer, muškarac na dnu društvene ljestvice u dobi od 40 godina u SAD živio je u prosjeku slično kao 40-godišnjak istog društvenog nivoa u Sudanu i Pakistanu", rekao je Četri.

Nejednakost dužine života povećava se vremenom, a značajni faktori su pušenje i gojaznost.

"Posebno je bio prisutan trend produženja života najbogatijih od 2000. godine naovamo", navodi se u studiji, prenosi AFP.

Bogati su živjeli duže i u periodu od 2001. do 2014. godine, navodi se u istraživanju i dodaje da, takođe, mjesto života igra veliku ulogu.

Najkraći životni vijek u SAD među najsiromašnijim slojevima registrovan je u državama Nevada, Indijana i Oklahoma 77,9 godina, dok su siromašni najduže živjeli u državama Njujork, Kalifornija i Vermont - 80, 6 godina.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti, prosječan životni vijek u SAD je 78,8 do 81 za žene i 76 za muškarce.