latinica  ћирилица
11/04/2016 |  21:04 ⇒ 21:10 | Autor: sputniknews.com

Grojsman novi ukrajinski premijer?

Poslije ostavke Arsenija Јacenjuka za novog premijera Ukrajine viđen je Vladimir Grojsman, najbliži prijatelj predsjednika Petra Porošenka.
Petar Porošenko i Vladimir Grojsman (Foto: Sputnik/ Stringer) -
Petar Porošenko i Vladimir Grojsman (Foto: Sputnik/ Stringer)

Nije tajna da je Porošenko odavno priželjkivao ostavku Јacenjuka i da je Grojsmana spremao kao kandidata za premijera još na prošlim parlamentarnim izborima, kaže za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Kornilov.

- Porošenko je bio uvjeren da će njegov blok na izborima osvojiti prvo mjesto i da će Grojsman postati premijer. Ali ispalo je da je Јacenjuk osvojio prvo mjesto. I onda je došlo do toga da njih dvojica moraju da dijele vlast, s obzirom na to da u parlamentu Porošenko nije kontrolisao većinu, kao što je ne kontroliše ni sada - objašnjava Kornilov.

Grojsman je trenutno predsjednik ukrajinskog parlamenta, a ovu poziciju “aradio je svojevremeno svojim "podvizima" tokom protesta na kijevskom Majdanu. Međutim, u njegovoj političkoj biografiji ima dosta kontroverzi.

Na mjesto predsednika Rade Grojsman je došao krajem novembra 2014. iz fotelje vicepremijera i ministra za regionalni razvoj, građevinarstvo i stambeno-komunalnu djelatnost.

U zvaničnoj biografiji piše da je završio pravni fakultet na Međuregionalnoj akademiji uprave 2003. godine, gdje je doduše studirao svega tri godine, dok u Ukrajini školovanje u instituciji ovog tipa traje minimum četiri.

Političku karijeru započeo je 2002. godine. Tada je, kao 24-godišnji biznismen bez političkog iskustva, pobijedio na izborima za gradski savjet rodnog grada Vinica. Kapitalni politički korak Vladimir Borisovič je učinio 2005. godine, kada je kao predstavnik bloka Naša Ukrajina postao sekretar gradskog savjeta u rodnom gradu.

Sljedeće godine pobjeđuje na izborima za gradonačelnika. Spekulisalo se da je otprilike u to vrijeme Grojsman veći dio svoje imovine prepisao na rodbinu, a najveći dio se vodi na njegovog oca Borisa. Grojsman Mlađi je 2010. godine bio ponovo izabran za gradonačelnika Vinica, osvojivši 78 odsto glasova.

Tokom perioda kada je bio gradonačelnik, Vladimir Borisovič je bio akter nekoliko prilično velikih skandala. Između ostalog, optuživali su ga za nepotizam i korupciju. Mediji su ga prozivali i da je "dodatno privređivao" od izdavanja dozvola privatnim prevoznicima, uređivanja zelenih površina i asfaltiranja ulica, čime je praktično novac iz lokalnog budžeta preusmjeravao u svoj džep.

Imajući u vidu ove momente iz biografije mladog Grojsmana, ne bi trebalo ni očekivati da će Ukrajini biti išta bolje u budućnosti, smatra Kornilov, koji kaže da će se mahniacije nastaviti na isti način kao što je to bilo u vrijeme Јacenjuka.

- Porošenko će na ovaj način tek dobiti potpunu kontrolu nad izvršnom vlašću. Grojsman je ovdje figura, marioneta. Јedino će se promijeniti tokovi ukradenog novca - kaže Kornilov.

Upravo sa ocem Vladimir Grojsman je završio dobar dio svojih "poslova" u Vinici. Osim toga, Grojsman Stariji, Boris Isakovič, radio je sa Petrom Porošenkom na zajedničkim poslovima. Dokaz ovakvim tvrdnjama može biti i to što je Aleksej. Porošenkov sin, svojevremeno bio izabran za poslanika u jednom od okruga grada Vinica, koji se tokom posljednjih godina nalazio pod kontrolom klana Grojsmanovih.

Prema mišljenju eksperata, eventualna nova vlada pod upravom Grojsmana neće se drastično razlikovati od prethodne, niti će doći do neke duboke reforme, ni do pobjede nad korupcijom. Možda će samo na površini biti nekakvih kozmetičkih promjena, ali ne i suštinskih, zaključuju eksperti.

Sagovornik Sputnjika ipak strahuje za jedno:"Čim dođe do bilo kakve krize u Kijevu, to odmah, nažalost, osjete žitelji Donbasa". Kornilov se ipak nada da ovog puta neće biti većih problema u tom regionu.