latinica  ћирилица
12/04/2016 |  10:07 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

U hramu Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu održan je pomen i služen parastos poginulim ruskim dobrovoljcima, povodom obilježavanja 23 godine od njihovog stradanja u posljednjem odbrambeno- otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj.
Višegrad: pomen poginulim ruskom dobrovoljcima - Foto: SRNA
Višegrad: pomen poginulim ruskom dobrovoljcimaFoto: SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se ova manifestacija obilježava već duži niz godina u Republici Srpskoj i ovdje u Višegradu.

"Ovo nije samo manifestacija sjećanja na posljednji odbrambeno-otadžbinski rat koji je srpski narod vodio sa malobrojnim saveznicima u minulom periodu, već je i sjećanje na velike borbe koje je naš bratski ruski narod vodio kroz istoriju", istakao je Savčić.

On je dodao da ovo obilježavanje treba da bude znak sjećanja na ogromne žrtve i ruskog i srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata, kada je ruski narod odlučujuće doprinio pobjedi nad fašizmom.

"Ova manifestacija treba da bude i sjećanje na borbu koju danas Rusija vodi protiv najvećeg zla današnjice, protiv terorizma u liku `Islamske države`, ali treba da bude i želja za moćnom Rusijom, koja jedino moćna, ekonomski i vojno može i treba da bude garant mira u svijetu", napomenuo je Savčić.

Savčić je kazao da se, prije svega, treba sjetiti naših saboraca, ruskih dobrovoljaca koji su se iz daleke, ali nama bliske države, naše druge majke, našli ovđe sa nama u najtežem periodu novije istorije.

"Ova manifestacija treba da ima i širi karakter, karakter sjećanja i karakter daljeg razvijanja dobrih bratskih odnosa između dva bratska naroda", dodao je Savčić.

Savjetnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu u Vladi Republike Srpske Milan Torbica istakao je da srpski i ruski narod nikada nisu ratovali, da nikada nisu bili jedni protiv drugih i tako treba da ostane.

Torbica je podsjetio na dva događaja iz bliske istorije koja nama Srbima, na prostorima svih srpskih zemalja treba da bude opomena i da budemo svi zahvalni ruskom narodu za saradnju i pomoć.

"Želim ovo da prenesem na sljedeće generacije jer još ima onih koji sumnjaju u pomoć Rusije i velikog nam bratskog naroda. Ovo je Republika Srpska, zemlja srpskog naroda, ali ovđe je i Rusija", dodao je Torbica.

Na centralni spomenik ruskim dobrovoljcima vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Boračke organizacije Republike Srpske.

Vijence su položili i Srpsko-ruska zajednica "Zavjet", opština Višegrad, regionalna Boračka organizacija Stara Hercegovina i Sarajevsko-romanijska regija, udruženje "Čast" iz Beograda, Ravnogorski pokret, Opštinska Boračka organizacija Gacko, Udruženje porodica poginulih, zarobljenih i nestalih lica, Otadžbinski savjet dobrovoljaca Republike Srpske, "Noćni vukovi" iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, te Srpsko-ruski klub "Užice".