latinica  ћирилица
12/04/2016 |  16:23 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

U čijem interesu radi tzv. Savez za promjene u Sarajevu? (VIDEO)

Tzv. Savez za promjene neće dozvoliti da novac od ruskog duga prema Bosni i Hercegovini završi u budžetu Republike Srpske.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Za šta će biti namijenjeno ovih 70 miliona maraka kao i 200 miliona maraka dobiti od Centralne banke umjesto toga odrediće srpski predstavnici u Sarajevu, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

SDS i PDP sve do sada negirali su da će novac od viška deviznih rezervi otići na BH nivo i da postoje tajni planovi raspodjele sredstava. Ovim su srpski predstavnici u Savjetu ministara izdali Republiku Srpsku, poručio je predsjednik Milorad Dodik. 

Na pitanje o sudbini viška rezervi u Centralnoj banci i planovima Denisa Zvizdića da od tog novca osnuje Agenciju za finansiranje projekata u BiH, samo pola godine ranije takozvani Savez za promjene, napadao je novinare, tvrdeći da do tako nečeg nikada ne bi moglo da dođe.

- Dok sam ja na funkciji nikakve zajedničke institucije se neće kreditirati novcem od Centralne banke i poštovaće se zakon. I ta je priča završena, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Šest mjeseci kasnije, Šarović poručuje da novac neće u ruke institucije Srpske. Mirko Šarović i ostali oko njega, odlučili su da izdaju Republiku Srpsku jačanjem Savjeta ministara kao mjesta odlučivanja, s ciljem da se od njega napravi Vlada BiH, poručuje predsjednik Srpske.

- To je gore nego što bih očekivao od jednog muslimana da uradi, rekao je Dodik.

Dodik navodi da je za novac kojim se Šarović razbacuje u Savjetu ministara, povukao sve svoje veze u Rusiji, kako bi dug bio vraćen u novcu, a ne u helikopterima ili nekoj drugoj robi, kako je Rusija isplatila ostalim zemljama bivše Јugoslavije. I upitao Šarovića, zašto se onda, ukoliko već brine o Republici Srpskoj nije potrudio da po istom prinicpu Srpska ne vraća svoje dugove koje je naslijedila i prebaci ih na nivo BiH?

- A tog je duga milijardu i sto miliona maraka, dodao je predsjednik Srpske.

Dobit Centralne banke BiH je prihod koji pripada i RS i FBiH, naveo je ministar prvirede RS, Petar Đokić. I isplatom tog novca, ne bi bio potreban kredit od MMF.

Na računima Centralne banke BiH trenutno je oko 600 miliona maraka dobiti od čega Republici Srpskoj pripada 33 odsto. Ruski dug nastao je po osnovu robne razmjene bivše Јugoslavije sa bivšim Sovjetskim Savezom, a od 124 miliona dolara Srpskoj bi trebalo da pripadne trećina.