latinica  ћирилица
14/04/2016 |  18:22 | Autor: sputniknews.com

Poljska traži da se NATO vrati Hladnom ratu

Sjevernoatlantska alijansa bi trebalo da se vrati "hladnoratovskom stavu" kad je riječ o njenom odnosu sa Rusijom, smatra zamjenik poljskog ministra odbrane Tomaš Šatkovski.

Kako je Šatkovski rekao u intervjuu za Rojters, NATO bi takođe trebalo da sa zvaničnom Moskvom razgovara sa pozicije moći, kako bi se na taj način suprotstavio njenom "novom samopouzdanju" na području istočne Evrope.


Poljske vlasti je veoma zabrinula "ruska aneksija" Krima 2014. godine i podrška Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, a zvanična Varšava je i dalje jedan od najžešćih kritičara Moskve, navodi britanska agencija.

“Rusija vidi svoje odnose sa Zapadom sa aspekta "hladnog rata" pa bi, da obezbjedimo delotvornost odvraćanja Rusije, morali da se povežemo sa načinom razmišljana onog kojeg želimo da odvratimo“, rekao je poljski zvaničnik.

“U ovom trenutku moramo da razgovaramo sa Rusijom sa pozicije moći, iako očito bez pretjeranog javnog "pokazivanja mišića", ocijenio je Šatkovski.

Varšava će u julu biti domaćin samita NATO-a, na kojem će se zalagati za pojačano vojno prisustvo Alijanse na njenom istočnom krilu. Rusija, međutim, tvrdi da bi razmještanje većih snaga NATO-a u blizini njenih granica predstavljalo kršenje sporazuma NATO-a i Rusije iz 1997. godine.