latinica  ћирилица
16/04/2016 |  13:13 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Gacko: Parastos za 382 srpske žrtve u otadžbinskom ratu (VIDEO)

U Gacku je služen parastos i osveštan centralni spomenik srpskim žrtvama s područja opštine Konjic stradalim u Odbrambeno otadžbinskom ratu.
Gacko - Osveštan spomenik - Foto: SRNA
Gacko - Osveštan spomenikFoto: SRNA

Spomenik u porti stare crkve Svete Trojice u Gacku otkrili su članovi porodica poginulih.

Parastos je služio vladika Zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, i u besjedi poručio - "biti iz Konjica bilo gdje da ste - je uzvišeno, a na to uzvišenje vas ne podiže nikakva sujeta, već ova 382 imena na spomeniku".

Milisav Građić iz Konjica za Republiku Srpsku dao je sve što je imao - svoja dva sina Veroljuba i Miroljuba. Spomenik u Gacku je kaže poruka i opomena da Srbima slobodu niko nije dao ni poklonio. Pozvao je političare da bez svađe, u miru rade i donose odluke kako borba i žrtve srpskog naroda jednog dana ne bi izgubile smisao.

I Marko Ninković u ratu je izgubio svoja dva sina - Mirka i Stevana. Tuga ne prolazi ali je ipak danas, kaže, radostan, jer je doživio da imena svih stradalnika Konjica budu upisana na spomeniku koji će čuvati sjećanje na njih.

- Izgubio sam veliku porodicu. Šta me je sve snašlo dobro se osjećam. Zahvaljujem svim ljudima koji su pomogli - kaže Ninković.

Na spomeniku su imena 382 srpske žrtve iz Konjica.Čak četrdeset imena na spomeniku je sa prezimenom Kuljanin.

- Neka on bude poruka mladima da njegujemo sjećanje na sve koji su dali svoj život - kaže Јovan Kuljanin.

Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana RS ističe da je konjički narod narod koji vjeruje, koji zna da pamti, zna da prašta, zna da voli, ali da je to narod koji ne zna da mrzi.

Ono što nam služi na čast jeste da smo mi malo gdje i malo nad kim činili zločine i progonstva kao što je nad nama činjeno- istakao je u besjedi vladika Grigorije.

- Cijelu dolina Neretve koju smo nastanjivali kroz vijekove izgubili smo ne našom slabošću, ne našom nemoći ne našom ne voljom da se borimo nego tuđim odlukama i slabostima. Zato je braćo i sestre žrtva Srba iz doline Neretve jedna od najslavnijih žrtava ovog rata za Republiku Srpsku - rekao je vladika Grigorije.

A, u Nevesinju je danas obilježen Dan Druge lake pješadijske brigade u kojoj je boreći se za otadžbinu živote dalo i 166 Konjičana.

- Druga laka pješadijska brigada je branila vrata Hercegovine i odbranila je sa boracima Konjica, Nevesinja, Bileće, Gacka, Trebinja i svih ostalih dobrovoljaca - kaže Vujadin Šmrkić.

U Luci kod Nevesinja počela je gradnja spomen obilježja za poginule borce ove brigade.