latinica  ћирилица
19/04/2016 |  10:28 ⇒ 20/04/2016 | 12:41 | Autor: RTRS

Veliki uspjeh dokumentarnih filmova RTRS-a na festivalu u Velikoj Plani

Na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatana buklija" u Velikoj Plani, RTRS-ov dokumentarni film “Djeca”autora Denisa Bojića po odluci žirija dobio je Grand pri za najbolji film festivala.
Dokumentarni filmovi RTRS-a  (Ilustracija: RTRS) -
Dokumentarni filmovi RTRS-a (Ilustracija: RTRS)

Žiri u sastavu Nikola Lorencin (reditelj), Žarko Pekez (filmski snimatelj), Đokica Miljković (scenarista) i Ivan Miljković (glumac) ocjenio je da od 170 dokumentarnih filmova koji su prijavili RTS, Prva TV, ADU i FDU Beograd, RT Vojvodina, RTRS i brojne nezavisne produkcijske kuće, opravdano zasluženo da nagrada za najbolji film festivala ove godine ide u Banjaluku za dokumentarni film “Djeca”.

Nagradu za najbolji strani film festivala dobio je takođe RTRS-ov dokumentarac ”Biti ili ne Ivan Hiti” autora Branka Lazića kojem je ovo druga nagrada za ovaj film u Srbiji.

Radio televizija Republike Srpske dobila je i Grand pri “Zlatan buklija” za cjelokupnu produkciju dokumentarnih filmova koji učestvuju na festivalu “Djeca” Denisa Bojića,” Biti ili ne Ivan Hiti” Branka Lazića, “Diptih” Mire Lolić Močević, “Јelka Gospavina” Milana Petkovića, “Veselin” Zorana Pejičića i “Remenar” Tatjane Marjanović.

Iz Republike Srpske nagrađeni su još i filmovi “Sarajevski egzodus” Dragana Elčića za njegovanje filmskog izraza, kao i film “Јedina kneževina na Balkanu” Siniše Kesara iz Prijedora.

Nagradu za životno djelo festival će dodjeliti Radoslavu Zelenoviću dugogodišnjem direktoru Јugoslovenske kinoteke a povelju festivala “Stefan Visoki” glumici Dušici Žegarac.

Ceremonija dodjeljivanja nagrada biće održana 29.4.2016 u Velikoj Plani.

"Zlatna buklija" (foto: ilustracija)