latinica  ћирилица
22/04/2016 |  15:46 | Autor: Nezavisne

Nakon zike prijeti nova bolest

Meningokokni meningitis, bolest koja "može ubiti za 24 sata" prijeti da usmrti 450 miliona Afrikanaca u ovoj godini, upozorili su stručnjaci tog kontinenta.
Epidemija - Foto: AP
EpidemijaFoto: AP

"Meningokokni meningitis je svjetski problem koji, po procjenama, svake godine pogađa 1,2 miliona ljudi i prouzrokuje smrt njih 135.000", rekli su ljekari iz zapadne i srednje Afrike na sastanku.

Dvadeset šest zemalja koje su "na afričkom pojasu meningitisa što se proteže od Senegala do Etiopije, gdje živi 450 miliona ljudi, mogu teško stradati u periodičnim epidemijama", upozorili su na konferenciji.

"Meningitis je i dalje problem, moramo reagovati kako bi spriječili tragediju", rekao je Elia Gilbernejr iz Sanofija.

"Pozivali smo zemlje da stvore sigurnosne zalihe vakcina protiv meningitisa koji dolazi, ali nas često ne čuju. Čeka se posljednji čas, kad epidemija već izbije", požalio se on.

Profesor Mamadu Keita Maruf iz Malija zauzeo se za "kampanju masovnog vakcinisanja radi prevencije bolesti koja je praktično pokosila čitav jedan naraštaj".

Epidemija meningitisa svake godine zahvata Afriku između maja i decembra. Suvo razdoblje s jakim vetrom koji nosi prašinu i hladnim noćima izlaže stanovnike disajnim infekcijama i olakšava širenje bakterija.

Bolest uzrokuje upalu moždane kore i leđne moždine a pogađa uglavnom djecu i mlađe osobe.