latinica  ћирилица
24/04/2016 |  08:07 ⇒ 25/04/2016 | 06:47 | Autor: RTRS

RIK Srbije: SNS ispod 49, još četiri liste preko cenzusa (VIDEO)

RIK je na osnovu 42,85 odsto obrađenih rezultata objavio da je SNS osvojio 48,88 odsto glasova. SPS i ЈS 11,96, SRS 7,96, DS 6,05 Pokret Dosta je bilo 5,18 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,88 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 4,95 odsto.
Izbori u Srbiji (Foto:Blic / RAS Srbija) -
Izbori u Srbiji (Foto:Blic / RAS Srbija)

04.26 - Lideri opozicije najavili su, poslije sastanka sa zvaničnicima Republičke izborne komisije, da će kontrolisati kompletan izborni materijal. Prvi čovjek demokrata, Bojan Pajtić je situaciju uporedio sa 1996. godinom i najavio apele međunarodnim institucijama i domaćoj javnosti. 

-------

02.25 - RIK je na osnovu 42,85 odsto obrađenih rezultata objavio da je SNS osvojio 48,88 odsto glasova. SPS i ЈS 11,96, SRS 7,96, DS 6,05 Pokret Dosta je bilo 5,18 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,88 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 4,95 odsto.

-------

00.40 - Rezultati RIK-a (uzorak od 27,25 odsto): SNS - 49,3 SPS - 12,10 SRS - 7,94 DS - 6,13 Dosta je bilo 4,94 SDS-LSV-LDP - 4,97 DSS-Dveri - 4,91. Prema najnovijim podacima cenzus prelazi i Dosta je bilo. RIK je saopštio da je bilo 2,86 nevažećih listića.

-------

00.03 - RIK je saopštila da je za sada izbrojano 20 odsto glasova, a da će u javnost izaći sa preliminarnim rezultatima tek kada bude prebrojano 30 odsto glasova.

-------

23.51 - Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će se truditi da bude predsjednik Vlade svih građana Srbije. Prema podacima SNS-a, na osnovu obrađenih podataka sa 77 odsto biračkih mjesta, ta stranka je osvojila 50,9 odsto glasova.

--------

23.20 - Cesid (uzorak od 82 odsto): SNS je osvojio 49,9 odsto glasova, SPS 11,6, potom SRS 7,8 odsto, DS 5,9 odsto, DSS i Dveri 5,0, Dosta je bilo 5,2 i SDS-LSV-LDP 5,0.

--------

22.50 - Na osnovu obrađenog uzorka od 65 odsto glasova, SNS je na parlamentarnim izborima osvojio 51 odsto, SPS 12,1 odsto, a SRS 7,7, saopštio je CESID.

Prema tim podacima, DS je osvojio 5,5 odsto, DSS-Dveri pet odsto, dok su ispod cenzusa SDS-LDP-LSV /Čeda-Boris-Čanak/ 4,8, a Dosta je bilo-Saša Radulović 4,3 odsto.

--------

21.48 - Koalicija SDS-LDP-LSV okupljena oko Borisa Tadića, Čedomira Јovanovića i Nenada Čanka smatra da izbori nisu bili fer, zbog čega će podnijeti brojne prigovore, rekao je večeras funkcioner LDP-a Nenad Milić.

On je rekao novinarima u izbornom štabu ove koalicije u Beogradu da je bilo nevjerovatno mnogo zloupotreba, kao što su manjak listića u izbornim kutijama od onih koje je izborna komisija preuzela, propagiranje SNS-a na izbornim mjestima i druge.

"Ne znam odakle nevladinim organizacijama da su izbori bili fer, bili su daleko od fer", rekao je Milić.

--------

21.33 - Demokratska stranka saopštila je da je današnje izbore u Srbiji obilježio veliki broj nepravilnosti na biralištima i "izborna krađa" i najavila podnošenje prigovora.

Portparol DS-a Aleksandra Јerkov je novinarima u izbornom štabu te stranke kao primjer nepravilnosti navela takozvani "sistem bugarskog voza".

--------

20.05 - U Srbiji su završeni vanredni parlamentarni, redovni vojvođanski i lokalni izbori, na kojima je, prema procjenama stručnjaka, zabilježena veća izlaznost birača nego na prethodnim izborima.

Biračka mjesta, koja su bila otvorena jutros u 7.00 časova, zatvorena su u 20.00 časova.

Pravo glasa imalo je 6.739.441 građana koji su se izjašnjavali na 8.378 biračkih mjesta, a u dijaspori u 22 države.

Građani su birali 11. saziv parlamenta Srbije od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Za 250 mjesta u parlamentu Srbije se nadmetalo 20 lista sa 3.270 kandidata.

Stričnjaci procjenjuju da će izlaznost biti oko 55 odsto, što je za dva odsto više nego na proteklim izborima.

--------

19.35 - U cijeloj Srbiji, prema podacima RIK-a, izlaznost do 18 časova je bila 47, 68 odsto. Osim dvije nepravilnosti, u Vranju i Јagodini, drugih nepravilnosti nije bilo. Do zatvaranja birališta ostalo je manje od pola sata, a na glasačkim mjestima bila je i naša ekipa. 

Građani Srbije biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji – ovo su peti vanredni izbori od 2000. godine, a istovremeno treći parlamentarni izbori za manje od četiri godine. Glasači, koji su obavili svoju građansku dužnost, od izbora očekuju bolje sutra.

Na biračka mjesta jutros su poranili i političari. Predsjednik Tomislav Nikolić poželio je uspjeh svim učesnicima u izbornoj trci.

"Očekujem da ovaj dan bude praznik demokratije u Srbiji, da sve protekne u najboljem mogućem redu, da političke strasti ispoljavane do četvrtka - danas utihnu, zato što je potrebno da omogućimo građanima Srbije da iskažu svoju volju i da većina odluči šta želi u naredne četiri godine", izjavio je danas predsjednik Srbije.

Premijer Srbije, lider naprednjaka Aleksandar Vučić zahvalio je građanima na požrtvovanosti i na tome što izlaze na izbore i naglasio da je njegova stranka vodila čistu kampanju.

“Pošteno smo se borili,- videćemo. Očekujem neizvesnu borbu, tešku borbu do poslednjeg glasa, ali verujem na kraju krajeva da će ljudi izabrati budućnost“, smatra lider SNS-a.

Ivica Dačić, lider SPS-a kaže: "Izbori su dan kada je svačiji glas jednak, kada u pravom smilsu te reči svaki čovek ima isto pravo kao i onaj drugi da svojim glasom odredi ko će biti u zakonodavnom telu, najvišem zakonodavnom telu Srbije."

Dio opozicije tvrdi da ima neregularnosti, koje su, kažu, prijavili nadležnima.

"Uslovi otpočetka nisu bili fer ni pošteni, ali umesto bojkota odlučili smo da izađemo na ove izbore zato što građani Srbije koji žele demokratiju, koji žele slobodu, koji žele pravdu zaslužuju da imaju svoj glas u parlamentu", izjavio je lider DS-a Bojan Pajtić, dok predsjednik SDS Boris Tadić kaže: "Očekujem da bude više demokratije nego pre i za vreme ovih izbora".

"Na narodu je da odluči, kako god narod odluči, mi moramo biti zadovoljni, toliko smo zaslužili, iako očekujemo dobre rezultate, narod je krajnji sudija", kaže Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke.

 Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima više od 106 hiljada birača, a glasanje prate velike mjere bezbjednosti. I ovdje birači očekuju svjetliju budućnost.

Krajnji rok za objavljivanje službenih rezultata izbora je 28. april. Dodjela mandata novim poslanicima predviđena je u roku od 10 dana od dana objavljivanja rezultata, a prva sjednica novog saziva trebalo bi da bude održana najkasnije 30 dana nakon proglašenja konačnih rezultata.

--------

18.55 - Na izborima u Srbiji do 17.00 časova glasalo je 43,5 odsto građana s biračkim pravom, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju /Cesid/.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković rekao je da je u centralnoj Srbiji izlaznost veća i iznosi 45,9 odsto.

Izlaznost u Beogradu je 39,5 odsto, a u Vojvodini 42,8 procenata.

Vuković je ukazao da, ako se poredi izlaznost od 2008. godine do prošlih izbora, onda je ova u 17.00 časova jedna od većih, koja je samo malo manja od one 2012. godine.

On je dodao da izlaznost na ovim izborima ne bi trebalo da bude niža nego na prošlim izborima, a postoji mogućnost da bude veća od 53 odsto.

Vuković je istakao da izbore obilježava i veoma mali broj nepravilnosti. On je naveo da je svega desetak nepravilnosti prijavljeno, i da se neke mogu svrstati u red zanimljivosti.

Prema njegovim riječima, sve nepravilnosti procesuirale su izborne komisije.

--------

18.30 - RAZBIЈENE DVIЈE GLASAČKE KUTIЈE U SELU KOD ЈAGODINE

Članu izborne komisije u selu Ribnik kod Јagodine određen je pritvor do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je razbio dvije glasačke kutije na biračkom mjestu.

Članu izborne komisije određeno je zadržavanje po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Јagodini, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

To manje biračko mjesto je zatvoreno tokom popodneva, a beogradski mediji navode da je riječ o članu Srpske radikalne stranke.

Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podnesena je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iz Zakona o izboru narodnih poslanika.

--------

15.30- Na Kosovu i Metohiji do 14.00 časova na izborima je glasalo 21,86 odsto od ukupno upisanih 106.094 birača, saopšteno je iz misije OEBS u Prištini.

"Na biralištima nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti. Najveći problem predstavljaju nekompletni birački spiskovi jer znatan broj birača nije upisan", rekao je Srni portparol OEBS-a Senad Šabović.

Nekompletni i neažurni spiskovi, dodao je on, uz mali broj biračkih mjesta i udaljenost birališta stvaraju velike gužve na biračkim mjestima.

Problem predstavlja, kaže Šabović, prevoz birača od mjesta u kojima žive do mjesta u kojima se nalaze glasačke kutije.

Povratnici iz Osojanske kotline i sela sa područja opštine Istok moraju da putuju do Goraždevca udaljenog tridesetak kilometara što je, kako su Srni prenijeli Srbi iz Žača, mnoge povratnike odvratilo od odlaska na birališta.

Јutros u 7 časova otvorena su i biračka mjesta u Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

U ovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije moći će, do 20 časova, da glasaju svi državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnesenih prijava upisani u jedinstveni birački spisak, i o tome su ih predstavništva Srbije u Sarajevu i Banjaluci obavijestila.

U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci građansko pravo po osnovu dvojnog državljanstva ostvario je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Nakon glasanja rekao je da je važno da Srbija ima stabilnu Vladu, jer je to uslov stabilnosti u regionu.

Dojava o bombi na glasačkom mjestu na Voždovcu - lažna

Policija je danas ispitala lokaciju biračkog mjesta 81 u beogradskom naselju Voždovac i utvrdila da je dojava o bombi bila lažna.
Predsjednik Izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković potvrdila je da se informacija o postavljenoj bombi, nakon policijskog uvida, pokazala kao lažna, prenosi "Blic".

Ona je istakla da je dogovoreno da se glasanje na tom glasačkom mjestu nesmeteno nastavi.