latinica  ћирилица
24/04/2016 |  10:22 ⇒ 23:48 | Autor: novosti.rs

Papa Franjo lično zaustavio kanonizaciju Stepinca

Bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Filip Vučak rekao je da je papa Franjo lično zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
Papa Franjo - Foto: AFP
Papa FranjoFoto: AFP

Vučak je za "Novosti" rekao da je to drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi i najavio da će zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve početi da radi na tom pitanju prije ljeta, ali da niko u ovom trenutku ni u Vatikanu ne može da kaže kada će posao da bude završen.

"Sigurno je samo da do kraja rada komisije papa Franjo neće donositi odluke o Stepincu", rekao je Vučak.

On je istakao da su događaji koji su prethodili zaustavljanju kanonizacije u Vatikanu bili "krajnje dramatični".

"Јedan broj kardinala bio je uvjeren da je sve gotovo i samo se čekao potpis. Kardinal Amato je čak predviđao da će Franjo potpisati kanonizaciju do kraja aprila 2014. godine, a onda je u aprilu u Vatikan stiglo pismo patrijarha Irineja na osam strana u kom je poglavar SPC detaljno objasnio zašto smatra da je Stepinac kontroverzna osoba i izražava čuđenje da se o njemu razgovara kao o svecu", rekao je Vučak.

On je podvukao da je patrijarh Irinej tada jasno rekao da smatra da je riječ o visokom svešteniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vjernike i podržavao rasne zakone.

"Za papu Franju to pismo je bilo signal za uzbunu. Odmah je donio odluku da se postupak zaustavi i provjere informacije koje su stigle iz Beograda", rekao je Vučak.

On je dodao da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

"Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mješovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca", rekao je on.