latinica  ћирилица
24/04/2016 |  18:20 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Hofer u drugom krugu, čestitke i od Dodika

Kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer osvojio je više od 36 glasova na današnjim predsjedničkim izborima, prve su projekcije austrijske državne televizijske kuće ORF.
Norbert Hofer - Foto: RTRS
Norbert HoferFoto: RTRS

Hofer će u drugi krug izbora ići sa nezavisnim kandidatima Aleksander Fan der Belenom ili nekadašnjim predsjednikom austrijskog Vrhovnog suda Irmgard Gris.

Fan der Belen i Grisova veoma su blizu po broju glasova i osvojili su skoro 20 odnosno 19 odsto.

Na ovim izborima ukinuta je poslijeratna tradicija da kandidat za predsjednika bude iz redova Socijaldemokrata ili konzervativne Narodne partije.

Trenutni predsjednik Hajnc Fišer /77/ ne može se kandidovati za treći mandate.

DODIK ČESTITAO HOFERU POBЈEDU U PRVOM IZBORNOM KRUGU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Norbertu Hoferu povodom pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora u Austriji.

"Sa velikom radošću primio sam informaciju da ste osvojili najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Austriji. U ime Republike Srpske i moje lično ime primite iskrene čestitke na pobjedi, sa željom da 22. maja ubjedljivo trijumfujete i u drugom krugu trke za najvažniju funkciju u Austriji i postanete njen predsjednik, što Vi i Vaša Slobodarska partija zaslužujete", navedeno je u čestitki.

Dodik navodi da bi pobjedom Hofera u drugom krugu Austrija dobila dostojnog predsjednika koji će znati da radi na očuvanju i napretku svih njenih vrijednosti, ali i unapređenju odnosa sa svijetom, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Želim da pozovem sve Srbe u Austriji da svoj glas daju za Vas, osvjedočenog srpskog prijatelja, kao što su to uradili i sada, u prvom krugu", navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.