latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:42 | Autor: sputniknews.com

Rusija predložila SB UN saopštenje uoči godišnjice tragedije u Odesi

Rusija je predložila u SB UN nacrt saopštenja u kojem se poziva na istragu tragedije u Odesi 2. maja 2014. godine. Moskva očekuje da će dokument biti usvojen danas, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.
Tragedija u  Odesi (foto: © Sputnik/ Aleksandar Poliščuk) -
Tragedija u Odesi (foto: © Sputnik/ Aleksandar Poliščuk)

Prema riječima Vitalija Čurkina u saopštenju se navodi da je potrebna realizacija minskog sporazuma.

 „Biće interesantno kakva će biti reakcija članova Savjeta bezbjednosti“, rekao je ruski diplomata novinarima.

Odgovarajući na pitanje kada Rusija očekuje usvajanje predloženog saopštenja Čurkin je rekao: „Sutra, nakon sjednice Savjeta bezbjednosti“.

Savjet bezbjednosti UN će na inicijativu Kijeva održati danas sjednicu o situaciji na istoku Ukrajine. Kako je napisao na svom Fejsbuku predsjednik zemlje Petro Porošenko razlog za ovu odluku je postalo „pogoršanje bezbjednostne situacije u Donbasu i neispunjavanje Minskog sporazuma od strane Rusije“.

Govoreći o predstojećoj sjednici Čurkin je naveo da ne zna koji je cilj sastanka. Međutim, on je rekao da „smo mi uvijek spremni za dobru diskusiju“.

Nakon smjene vlasti u Ukrajini aktivisti „antimajdana“ su u znak protesta postavili šatore na Kulikovom polju u Odesi. Drugog maja 2014. godine u području Grčkog trga počeli su neredi koji su se završili paljenjem Doma sindikata u kojem su se bili sakrili protivnici vlasti. Tom prilikom je poginulo 48 osoba, dok je 250 ranjeno.