latinica  ћирилица
29/04/2016 |  08:33 ⇒ 08:34 | Autor: Agencije

Elektronske cigarete dobar način za smanjenje pušenja

Elektronske cigarete mogu biti od koristi za javno zdravlje, pa bi zato pušače trebalo uvjeriti u to i podstaći ih da ih koriste, jer su mnogo bezbjednije od tradicionalnih cigareta, zaključak je izvještaja o efektima upotrebe e-cigareta na smanjenje pušenja, koje je objavio Kraljevski koledž ljekara u Velikoj Britaniji.
Elektronske cigarete (Foto: Thinkstock) -
Elektronske cigarete (Foto: Thinkstock)

Da bi se spriječile bolesti izazvane pušenjem autori istaživanja podržavaju osmišljavanje altrenativnih strategija, koje mogu dovesti do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda.

U izvještaju se naglašava da, na osnovu dostupnih dokaza, ne može da se tvrdi da je korišćenje elektronskih cigareta "ulazna kapija" za svijet pušača, čak naprotiv. Na osnovu istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji utvrđeno je da elektronske cigarete konzumiraju oni koji koriste ili su koristili duvan.

Navodi se i da e-cigarete nisu značajnije privukle odrasle ljude, koji nikad nisu pušili, niti podstakle mlade da počnu da puše. Elektronske cigarete uglavnom koriste pušači i njihova konzumacija može dovesti do prestanka pušenja. Tako posmatrano, elektronske cigarete su zapravo kapija za ulazak u svijet nepušača, konstatuje se.

U izvještaju se ne poriče potencijalni rizik od dugotrajne upotrebe elektronskih cigareta, ali podaci pokazuju da postoji najviše pet odsto rizka u odnosu na zavisnost koju izazivaju tradicionalne cigarete.

Tim ljekara koji je radio na ovom izvještaju smatra da je neophodno da i ova oblast bude zakonom regulisana, ali sugerišu da regulativa ne bi trebalo da koči razvoj i upotrebu elektronskih cigareta. Regulatorna strategija bi trebalo da ima izbalansiran pristup, kako bi se osigurala bezbjednost proizvoda i omogućilo pušačima da koriste elektronske umjesto tradicionalnih cigareta.

Najnoviji izvještaj Kraljevskog koledža ljekara, koja se još od 1962. godine zalaže za prevenciju pušenja, zaključuje da i pored potencijalnih rizika proizvodi smanjene štetnosti imaju veliki potencijal za napredak ka društvu bez duvanskog dima.