latinica  ћирилица
29/04/2016 |  18:31 | Autor: SRNA

Linta: Sud i Tužilaštvo BiH etnički motivisani

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podržao je danas pismo koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem je iznio optužbe na rad pravosudnih organa BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je ocijenio da su Sud i Tužilaštvo BiH etnički motivisani i imaju dvostruke standarde u suđenjima za ratne zločine - daleko strože za Srbe, a daleko blaže za Bošnjake.

On je ukazao da Srbi čine oko 60 odsto od ukupnog broja optuženih, te da je Srbima izrečeno čak 80 odsto kazni.

"To jasno pokazuje da pravosudne institucije BiH nisu nezavisne, ni profesionalne, već u funkciji bošnjačkih političara i dijela međunarodne zajednice koji zastupaju apsurdnu tezu da su Srbi zločinci, a Bošnjaci isključivo žrtve, koji su tobože vodili pravedan rat", zaključio je Linta.

On je ocijenio da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine treba da zatraži pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv pripadnika vrha takozvane Armije BiH koji nisu ništa preduzeli da spriječe zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i nisu kaznili počinioce zločina.

Linta je ocijenio i da srpsko tužilaštvo treba da aktivno radi na punoj primjeni Protokola o saradnji sa Tužilaštvom BiH u progonu počinalaca krivičnih djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji je potpisan početkom 2013. godine.

"Bez aktivne uloge srpskog Tužilaštva za ratne zločine postoji opravdana bojazan da će naredbodavci zločina nad Srbima na području BiH ostati na slobodi i da će se nastaviti politika nipodaštavanja srpskih žrtava", naveo je Linta.