latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:20 | Autor: SRNA

Protest Beograda zbog Erdoganovih izjava o Kosovu

Turskom ambasadoru u Srbiji Mehmetu Bozaju prenesen je usmeni protest zvaničnog Beograda zbog nedavnog poziva predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana članicama Organizacije za islamsku saradnju /OIS/ da priznaju samoproglašeno Kosovo, piše "Politika".
Beograd - Foto: ilustracija
BeogradFoto: ilustracija

Bozaj, koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na kritike je odgovorio da je Erdogan morao da se dotakne i pitanja Kosova kao jednog od problema, pošto Turska preuzima predsjedavanje OIS-om.

On je, prema pisanju "Politike", objašnjavao da je to više bilo iskazivanje Erdoganovog nezadovoljstva činjenicom da neke muslimanske države nisu priznale samoproglašeno Kosovo, nego što je bio poziv tim zemljama da to učine.

Izvor iz diplomatskih krugova rekao je za ovaj list da je Erdoganova izjava "pucanj u prazno" i da su mali izgledi da muslimanske zemlje, koje nisu priznale Kosovo, to sada učine, potogovo na poziv Erdogana, jer i on i Turska imaju prilično mali kredibilitet u tom svijetu.

Taj izvor ističe da se Turskoj, kao i svakoj drugoj zemlji koja se ponaša slično, mora stalno stavljati do znanja da, ako žele privilegovane ekonomske, kulturne i druge odnose sa Beogradom, moraju voditi računa o tome šta je za Srbiju osjetljivo pitanje, jer Beograd isto čini kada je riječ o drugim zemljama.

Ovaj izvor ističe da su Turci usvojili liniju na dva kolosijeka prema Srbiji, ali i drugim zemljama, gdje, s jedne strane, "udaraju" na srpske državne interese, a s druge se u biznisu pojavljuju kao strateški partneri.

"Zbog takvog ponašanja, Ankara sada nema dobre odnose ni sa jednom državom u regionu, osim sa Saudijskom Arabijom", rekao je sagovornik lista.

Erdogan je u obraćanju članicama OIS-a prije desetak dana u Istanbulu poručio da moraju da preduzmu brze diplomatske korake i priznaju državnost samoproglašenog Kosova.

Među članicama OIS-a koje nisu priznale Kosovo je i najveća muslimanska država Indonezija.