latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:43 | Autor: SRNA

"Obnova Ferhadije važna za sve narode u BiH"

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije izjavio je da vjeruje da će otvaranje obnovljene Ferhadije u Banjaluci ukazati javnosti na važnost obnove vjerskih objekata svih naroda u BiH.
Njegovo Preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije - Foto: RTRS
Njegovo Preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački gospodin AtanasijeFoto: RTRS

"To je veoma važno. Јer, u Bihaću su 1941. godine ustaše srušile hram, koji do danas nije obnovljen zbog rata i nedostatka sredstava. Njegovo obnavljanje imalo bi značaj za 150 pravoslavaca, odnosno 65.000 stanovnika ili čitavu BiH", rekao je vladika Atanasije za "Nezavisne novine".

Vladika Atanasije naveo je da vlasti Republike Srpske pomažu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali da bi ta pomoć trebalo da bude i veća.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, vladika bihaćko-petrovački rekao je da Vaskrs predstavlja radost čovječanstva.

"Nemoguće je pobediti zlo na drugi način, osim kroz druženje sa Hristom koji je prvi i jedini ustao iz mrtvih", poručio je vladika Atanasije.

On je dodao da bi ljudi jednostavnije rješavali probleme i prihvatali život, u kojem je radost uvijek pomiješana sa tugom, ukoliko bi pratili Hristovu nauku.