latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:15 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

U svim hramovima biće služene vaskršnje liturgije (VIDEO)

Episkop zahumsko- hercegovčki i primorski Grigorije služiće sutra na vaskršnje jutro, svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.
Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju - Foto: RTRS
Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg u TrebinjuFoto: RTRS

Praznična liturgija biće služena od šest časova, u porti hrama, ukoliko vremenski uslovi dozvole, jer se za najveći hrišćanski praznik očekuje veliki broj vjernika.

- Hrišćani sveg svijeta, pravovjerni u svim vremenima vjerovali su u vaskrsenje, a Isus sin božiji, vaskrsao je kao čovjek, dobrovoljno stradajući na krstu. To je potvrda najvećeg božijeg saosjećaja prema nama, uvodi nas u tajnu neshvatljive i neobuhvatne božije ljubavi, a vaskrsenje iz mrtvih pobjeda je takve ljubavi, rekao je vladika Grigorije.



Na području opštine Višegrad u svim hramovima sutra će biti služene vaskršnje liturgije, rekao je sveštenik Aleksandar Topalović.

Vaskršnja liturgija u manastirima Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu, Svetog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci i Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu počeće sutra u 6.00 časova.

U Hramu Presvete Bogorodice na Megdanu i u Hramu Svetog Save na Gornjoj Lijesci sveta liturgija počeće sutra u 5.00 časova, u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu biće služena u ponoć, a u Hramu Svete Trojice u Blacama u 6.00 časova na Vaskrs.

U Hramu začeća Svetog Јovana u Višegradskoj banji liturgija će biti služena drugog dana Vaskrsa u 10.00 časova.

Vaskršnje tucijade biće održane u Hramu začeća Svetog Јovana u Višegradskoj banji u ponedjeljak, 2. maja u 11.00 časova, a biće izabrano najljepše ukrašeno i najtvrđe jaje.

Hram Svetog cara Lazara u Andrićgradu sutra u 18.00 časova pripremio je prigodan program u kojem će učestvovati dječiji hor "Sunce" iz Višegrada, a nakon toga biće održano takmičenje za izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta.

Vaskršnja tucijada biće održana na Vaskrs i kod crkve brvnare u selu Bijela.

Drugog dana Vaskrsa, u Manastiru Svetog oca Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci biće održana 10. vaskršnja tucijada sa početkom u 10.00 časova.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu sutra će vaskršnju liturgiju služiti rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević.

Arhimandrit Lazarević služiće po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je i administratora Mitropolije dabrobosanske.

Liturgija će početi u 9.00 časova.

Vaskršnje liturgije biće služene u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Episkop Grigorije upriličiće na Vaskršnji ponedjeljak, 2. maja, u Sarajevu prijem za predstavnike crkava i vjerskih zajednica, političog i društvenog života BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te diplomatskog kora.

Arhijerejski zamjenik u Mitropoliji dabrobosanskoj protojerej-stavrofor Boris Banduka rekao je da će prijem početi u 18.00 časova u sjedištu Mitropolije u Sarajevu.

Izvor: RTRS, SRNA