latinica  ћирилица
30/04/2016 |  14:32 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlada ponudila rješenje, Agencija za bankarstvo odlučuje(VIDEO)

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada ponudila plan reorganizacije Banke Srpske, kojim su zaštićeni svi klijenti, te da je na Agenciji za bankarstvo da to prihvati ili odbije i donese drugu odluku.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je naglasila da je stav Vlade Srpske da treba ići u reorganizaciju i pretvoriti Banku Srpske u novu finansijsku organizaciju.

"To je naš plan i mi stojimo iza toga. Smatramo da su na ovaj način zaštićeni svi klijenti, zaštićeni su osigurani i neosigurani depoziti. Ako dođe do likvidacije onda to više nije taj slučaj. Onda su zaštićeni osigurani depoziti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, Banka Srpske je specifična i ta specifičnost se ogleda u planu reorganizacije koji je podnesen Agenciji za bankarstvo.

"Ono što je meni kao predsjedniku Vlade bilo važno jeste da smo Međunarodnom monetarnom fondu uspjeli da predočimo to što mi želimo i da smo uspjeli da dođemo do toga konačno da nam kažu `nama je dobro i jedno i drugo rješenje`. Ostalo nije u nadležnosti Vlade. Na to ni ja ne mogu uticati. Na Vladi je bilo da nađe rješenje, mi smo ga ponudili, a na Agenciji je da to prihvati ili odbije i donese neku drugu odluku", napomenula je Cvijanovićeva.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske trebalo bi do 5. maja da donese konačnu odluku o sudbini Banke Srpske, odnosno o tome hoće li ona biti likvidirana ili transformisana.

Vlada nije obustavila sve isplate

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Vlada Srpske nije obustavila sva plaćanja iz budžeta do daljeg, već samo po pojedinačnim rješenjima za razne pomoći, što je opravdana mjera koju je trebalo donijeti i ranije.
Ona je ocijenila je besmislenom informaciju koju su objavili pojedini mediji da je "Vlada donijela zaključak kojim se obustavljaju sva plaćanja iz budžeta do daljeg" i naglasila da je to samo dezinformacija.

"Ako donesete zaključak da obustavljate sva plaćanja, kao što su neki mediji rekli, to bi značilo da nemate ništa - ni plata, ni penzija ni drugih davanja, a to sve teče", rekla je Cvijanovićev novinarima u Banjaluci, ističući da su te tvrdnje maliciozne i zlonamjerne.

Ona je pojasnila da se taj zaključak odnosio samo na jednu malu stavku koja se nalazi u nekoliko ministarstava, a odnosi se na pojedinačna rješenja ministara o pojedinačnim pomoćima koje se dodjeljuju i sitnim grantovima.

"Razlog je samo taj što smo već počeli da izrađujemo novu metodologiju i nove jedinstvene kriterijume i principe prema kojima se dodjeljuje takva vrsta pomoći. Imali smo sugestije i od revizorske službe u nekoliko navrata da bismo trebali imati precizno i jasno utvrđene i metodologiju i kriterijume", kaže Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je besmisleno i neodgovorno napraviti dezinformaciju da su obustavljena sva plaćanja i da to služi samo manipulaciji.

"Koja bi to Vlada donijela zaključak da obustavlja sva plaćanja. Vi plaćanja vršite onako kako imate sredstva na raspolaganju. Nema potrebe da donosite odluku da obustavljate plaćanja ako nemate sredstava. To je apsolutno besmisleno", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se odluka odnosi na malu, sitnu kategoriju prisutnu u neka tri-četiri ministarstva koja su izrazila želju da se ujednače određeni kriterijumu da bi ona lakše funkcionisala.

"To su sitni grantovi, nešto u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, ima nešto kod mene u kabinetu, neke vrste pomoći. Hoću da ujednačimo kriterijume za sve. Tu nema ničega spektakularnog", kaže Cvijanovićeva.

Protesti - posljednji trzaji opozicije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da su najavljeni protesti opozicije u maju njihovi "posljednji trzaji".

- Opozicija pokušava još jednom da nam pokaže da postoji nešto što se zove `Savez za promjene` i da u okviru njega oni mogu da obave neki posao, rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona tvrdi da se trenutno "topi" i onaj broj poslanika koji opozicija ima u parlamentu Srpske, ističući da se to već desilo u prethodnom periodu.

"`Savez za promjene` ne uživa podršku onih ljudi koje su stavljali visoko na svojim listama, ne zato što im je vlast rekla da tako treba, već zato što su postali nezadovoljni načinom funkcionisanja istih tih partija koje su opozicija u Srpskoj, a čine vlast na nivou BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da protesti opozicije predstavljaju još jednu u nizu manifestacija, podsjetivši na čupanje mikrofona i bojkotovanje predsjednika Vlade.

"Meni je simpatično kada mi Klub poslanika PDP-a postavi pitanje u javnosti, a svaku priliku da im odgovorim oni propuste u Narodnoj skupštini Republike Srpske", kaže Cvijanovićeva.

Ona smatra da će protesti opozicije biti "jedna šarada", nakon čega će se sve vratiti na staro - vlast će biti vlast, a opozicija će i dalje biti opozicija.