latinica  ћирилица
30/04/2016 |  16:03 | Autor: SRNA

EU: Produženje graničnih kontrola do novembra?

Njemačka će zatražiti od Evropske komisije da i nakon 12. maja produži privremene granične kontrole unutar Šengenske zone, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mejcer.

Nekoliko članica EU, među kojim i Njemačka, uvele su privremene granične kontrole radi boljeg uvida ili obustavljanja rekordnog priliva migranata.

Njemačka je prošle godine primila više od milion migranata, ali je njihov broj postepeno smanjen nakon što je kontrole uvela Austrija i još nekoliko zemalja duž balkanske rute iz Grčke.

"Iako se situacija sa izbjeglicama smirila na internim granicama duž zapadnobalkanske rute, sa zabrinutošću posmatramo razvoj dešavanja na spoljnim granicama EU", navodi u saopštenju De Mejcer.

On najavljuje da će Berlin zatražiti od Evropske komisije da dozvoli produženje pograničnih kontrola i nakon 12. maja kada ističe pravna osnova za trenutnu mjeru.

On je naglasio da je zahtjev zajednička inicijativa Njemačke, Francuske, Austrije, Belgije, Danske i Švedske i da će pismo biti poslato u Brisel u ponedjeljak 2. maja.

Izvor iz Evropske komisije rekao je da je Brisel za to da se omogući produženje graničnih kontrola do novembra.