latinica  ћирилица
30/04/2016 |  19:40 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Aluminin suvi hidrat tražen na tržištu (VIDEO)

Nakon što je prihode od prodaje povećala za 19 odsto, zvornička Alumina proširila je i proizvodni asortiman.
Alumina: Novi proizvodi na tržištu - Foto: RTRS
Alumina: Novi proizvodi na tržištuFoto: RTRS

U Alumini novi proizvod - suvi hidrat, četvrti u posljednje dvije godine. Namijenjen je inostranom tržištu, a prve količine već su isporučene evropskim kupcima.

Projekat uvođenja novog proizvoda trajao je pola godine, a isključivo su bili angažovani stručnjaci iz Alumine. Koncept je jasan, što manja naslonjenost na metaluršku glinicu, radi manje zavisnosti od proizvoda čija je cijena vezana za cijenu aluminijuma, koja je najniža u posljednjih sedam godina.

Radislav Filipović, direktor marketinga kompanije, navodi da orijentacija na drugo područje primjene Alumininih  proizvoda donosi stabilnost, te da su metaluršku glinicu sveli na oko 25 odsto od ukupne količine proizvoda.

Suvi hidrat ima primjenu u hemijskoj industriji, proizvodnji keramičkih materijala i u oblasti specijalnih vrsta hidrata, a prve količine već su isporučene kupcima iz Italije i Švajcarske.

Filipović je potvrdio da su inostrani kupci pohvalili kvalitet suvog hidrata, te istakao da razvijanjem novih proizvoda kompanija stiče veću stabilnost i bolju profitabilnost.

Kapacitet linije za proizvodnju je 100 tona na dan, a u kompaniji očekuju da će ove godine proizvesti i na tržište plasirati od 10 do 15 hiljada tona suvog hidrata.

Inženjer Vladimir Damjanović kaže da ove godine planiraju drugu fazu projekta koja obuhvata klasifikaciju suvog hidrata što će omogućiti plasman novih proizvoda u oblasti proizvodnje hidrata.

Osim proširenja proizvodnog asortimana i osvajanja tržišta, novi proizvodi uticaće i na potrebu za radnom snagom, što će omogućiti zapošljavanje nekoliko stotina ljudi.