latinica  ћирилица
30/04/2016 |  19:42 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Sedam godina čeka pravdu za tragediju svoje porodice (VIDEO)

Mileva Pješčić iz Gacka već sedam godina traži pravdu i kažnjavanje Mlađe Zelenovića, učesnika u teškoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je izgubila dvije kćerke i supruga.
Mileva Pješčić - Foto: RTRS
Mileva PješčićFoto: RTRS

Osnovni sud Trebinje 2011. godine osudio je Zelenovića na četiri godine zatvora, a Okružni sud tu kaznu preinačio na tri godine. Međutim, tu priča nije završena. Ustavni sud BiH slučaj je vratio na ponovno razmatranje Okružnom sudu u Trebinju. Mileva za ovo saznaje, ne iz suda, već od osobe koja joj se javila na društvenoj mreži. 

Nezapamćena tragedija 26. novembra 2009. godine potresla je Gacko, ali i cijelu Hercegovinu. Dragan Pješčić (47) i njegove dvije kćerke, Slađana koja je za petnaest dana trebalo da postane punoljetna i sedamnaestogodišnja Dragana izgubili su život. Dragan je vozeći golfa naletio na građevinsku mašinu kojom je upravljao Mlađo Zelenović. Mašina nije imala svjetlosnu signalizaciju, niti je bila propisno obilježena. Kasnije je ustanovljeno da je nastradali Dragan imao određenu količinu alkohola u krvi, što je ovom slučaju dalo drugačiju sudsku dimenziju, ali nije amnestiralo Zelenovića od odgovornosti.

Mileva, majka i supruga stradalih ostala je sa maloljetnim sinom i dvadesetogodišnjom kćerkom. S velikim bolom kaže da je svaki kamen zalila suzom i da joj je "svaki dan put groblje, kuća i bolnica".

Odlukom Okružnog suda u Trebinju 2013. godine, Zelenović je bio osuđen na tri godine zatvora. U maju 2015. godine obraćanje izvjesne osobe ponovo je vratilo priču na početak. Ukazala je na to da Zelenović navodno hoće da se oslobodi odgovornosti i kazne, da je podmitio neke od sudija Ustavnog suda i sud je vratio slučaj na ponovno razmatranje. Osoba koja se javila putem društvene mreže Milevinoj kćerki bila je spremna da svjedoči. Međutim, nedugo potom molila je da ostane anonimna, tvrdeći da joj Zelenović prijeti i ponavljajući da je sve što je rekla istina.

Mileva kaže da joj je ta osoba ukazala na istinu, kao i da je izložena prijetnjama po život.

Iz Ustavnog suda kratko nam je pisanim putem odgovoreno da ne praktikuju naknadna objašnjenja i tumačenja odluke. Ponovni postupak, rečeno nam je u Okružnom sudu, počeo je 15.oktobra prošle godine. Zbog bolesti branioca optuženog i svjedoka pretres je u više navrata odgađan.

- Јa sam u tolikoj muci da mislim da se obratim i predsjedniku Dodiku i ministru pravde Kasipoviću ako mogu da mi pomognu - kaže Mileva Pješčić.

Ona ističe da samo traži pravdu i kažnjavanje onog ko je odgovoran za užasnu tragediju koja ju je zadesila. Poručuje da neće odustati dok pravda ne bude zadovoljena.