latinica  ћирилица
01/05/2016 |  09:58 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Neophodna reforma Ustavnog suda BiH s ciljem vraćanja vladavine prava

Odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine, prema kojoj je Republici Srpskoj zabranjeno da slavi dan svog osnivanja, naglašava ozbiljnu potrebu za reformisanjem ovog suda s ciljem vraćanja vladavine prava i povjerenja između konstitutivnih naroda BiH, navodi se u najnovijem izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U 15. izvještaju se podsjeća da su i ovaj put tri strane sudije stale uz dvojicu bošnjačkih sudija i nadglasale većinu sudija iz BiH /dva Srbina i dva Hrvata/ na političkim osnovama, a ne na pravnim.

"Ovaj postupak pokrenuo je jedan od razdornički najnastrojenijih i najmoćnijih bošnjačkih političara. Nažalost, ovo nije izolovan incident, nego nastavak dugogodišnjeg obrasca djelovanja Ustavnog suda BiH kao političkog instrumenta bošnjačkih stranaka i visokog predstavnika. Vrijeme je da se okonča učešće stranih sudija u Sudu, što je, prema Ustavu BiH, trebalo da se desi prije 15 godina", ističe se u tekstu.

U izvještaju se naglašava da Ustavni sud BiH nema legitimitet, koji je najbitniji element svakog suda koji vrši sudsku reviziju, bez kojeg javnost neće prihvatiti sudske odluke kojima se poništava zakon koji su donijele demokratski izabrane institucije.

U tekstu se konstatuje da će Ustavni sud BiH imati deficit legitimiteta sve dok se u njegovom sastavu nalaze sudije koje, osim toga što nemaju demokratski legitimitet, nisu čak ni državljani BiH niti govore jezike zemlje, a što je još gore, nisu ih ni imenovale institucije BiH.

"Savez između stranih i bošnjačkih sudija rezultirao je velikim brojem najlošije obrazloženih odluka Ustavnog suda, koje su usvojene bez obzira na prigovore četvoro sudija iz reda Hrvata i Srba. Odluka Ustavnog suda o Danu Republike je samo posljednji primjer saveza stranih i bošnjačkih sudija, koji su Sud pretvorili u politički instrument bošnjačkih stranaka", ocijenjeno je u Izvještaju Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Legitimitet Ustavnog suda, takođe, podriva odsustvo nezavisnosti stranih sudija od visokog predstavnika, a možda je najjasniji primjer prodornog uplitanja visokog predstavnika u rad Ustavnog suda njegova odluka da Sud ne smije ni na koji način osporiti nijednu njegovu odluku, dodaje se u tekstu.

"Dosluh između visokog predstavnika i stranih sudija učinio je Ustavni sud političkim tijelom koje podržava odluke i politike visokog predstavnika. Bošnjačke i strane sudije često glasaju kao blok i tako nadglasavaju srpske i hrvatske sudije. S obzirom na to da odluke i politike visokog predstavnika favorizuju bošnjačke interese, Ustavni sud je postao instrument zaštite njihovih interesa nauštrb drugih konstitutivnih naroda", ističe se u izvještaju.

U tekstu se navodi da je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu uvreda za suverenitet BiH i konstatuje da nijedna druga suverena zemlja u svijetu u svom ustavnom sudu nema mjesta rezervisana za strane sudije, a kamoli sudije koje je imenovao strani sud bez uslova pristanka date zemlje.

"Sve srpske i hrvatske političke stranke u BiH ujedinjene su u podršci zamjene stranih sudija Ustavnog suda BiH državljanima BiH... Nažalost, vodeća bošnjačka stranka odbija reformu Ustavnog suda i donošenje novog zakona zato što ne želi da raskine savez Bošnjaka i stranih članova Suda koji ga kontrolišu", navodi se u tekstu.

U najnovijem Izvještaju Republika Srpska je ukazala na tri dugogodišnja i sistemska problema u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji podrivaju stabilnost i održivost BiH, a to su: stalno odbijanje Bošnjaka da istraže i procesuiraju ratne zločine počinjene nad srpskim i hrvatskim žrtvama, odbijanje Bošnjaka da prihvate reformu Zakona o Sudu BiH kako bi se izbjeglo proizvoljno i politički usmjereno preuzimanje nadležnosti od strane Suda BiH i Tužilaštva BiH nad krivičnim pravom entiteta i prisustvo stranih sudija pod političkim uticajem u Ustavnom sudu.

"Otklanjanje ovih nepravilnosti posebno je značajno zato što svaka od
njih ponaosob pokazuje duboko ukorijenjenu praksu diskriminacije Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda. Ova diskriminacija je pogubna po stabilnost BiH, a kada ta diskriminacija uživa podršku moćnih elemenata međunarodne zajednice, održivost BiH je dodatno dovedena u pitanje", zaključeno je u dijelu izvještaja pod naslovom "Sudske i tužilačke institucije moraju biti reformisane" koji je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjednosti UN.