latinica  ћирилица
01/05/2016 |  13:24 | Autor: B92

Ding i Selbi za krunu u Šefildu

Prvi snukeraš svijeta Mark Selbi i Ding Đunhui iz Kine boriće se za titulu svjetskog šampiona u ’Krusibl teatru’.
Snuker igra - Foto: Wikipedia
Snuker igraFoto: Wikipedia

Selbi, koji je osvojio trofej u Šefildu prije dvije godine, u polufinalu je eliminisao Marka Fua sa 17:15 u frejmovima, u jednom od najkvalitetnijih mečeva na turniru.

Ding je imao lakši posao protiv Alana Mekmanusa i slavio je rezultatom 17:11, čime je postao prvi Kinez u finalu Svjetskog prvenstva.

Engleski predstavnik postao je najveći favorit za osvajanje krune nakon ranih eliminacija Stjuarta Bingama, Ronija O'Salivena, DŽada Trampa, Šona Marfija, DŽona Higinsa.

Međutim, nije imao lak put, a moglo je vrlo lako da se dogodi da se u finale plasira momak iz Hong Konga. Selbi je vodio poslije prve sesije, imao prednost u drugoj, ali je Fu uspio da preokrene i igrači su pred posljednji dio susreta ušli izjednačeni – 12:12.

Igralo se frejm za frejm, nije bilo mnogo velikih brejkova, a trenutno prvi igrač na svjetskoj rang listi bolje se snalazio u "traljavim" frejmovima i na kraju došao do pobjede. Dobio je posljednja dva u kojima je čak prijetila opasnost od rireka (ponovnog postavljanja svih kugli na sto), u 32. je postavio fantastičnu snuker poziciju rivalu i natjerao ga na faulove, što mu je donijelo trijumf i drugo finale u tri godine.

Tamo ga čeka Ding Đunhui koji je možda pokazao i najbolju igru od svih učesnika u "Krusibl teatru". 29-godišnjak iz Đijangsua poveo je sa 5-0 protiv Mekmanusa, ali je Škot poslije izbacivanja Stivena Megvajera i DŽona Higinsa bio pun samopouzdanja i uzvratio.

Odličnom napadačkom igrom uzvratio je i izjednačio na 9-9, prije nego što se Ding odlepio i stekao četiri frejma prednosti pred odlučujući dio meča. U posljednjoj sesiji postojao je samo jedan čovjek i Đunhui je pored prvog finala u karijeri, uspio da obori rekord svjetskih prvenstava po broju senčurija, odnosno trocifrenih brejkova u jednom meču.

Ding je sedam puta imao brejk od 100 i više poena, čime prestigao Ronija O'Salivena (protiv Barija Hokinsa u finalu 2013) i Marka Selbija (protiv Stivena Hendrija u prvom kolu 2011).

On je prošle godine postao prvi Kinez u istoriji koji se popeo na prvo mjesto svjetske liste, iako u toj zemlji postoji više od 10 miliona registrovanih snukeraša. Tada je imao najbolju sezonu u posljednjih 25 godina, osvojio je 5 turnira, ali je onda uslijedio veliki pad.

Ispao je iz najboljih 16 i morao je da igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a u Šefildu, gdje inače i živi, igra kao preporođen.