latinica  ћирилица
01/05/2016 |  16:19 ⇒ 17:20 | Autor: B92

Soči- Rozbergu četvrta pobjeda na startu sezone!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg ostvario je četvrtu uzastopnu pobjedu u novoj sezoni, trijumfom na Velikoj nagradi Rusije u Sočiju.
Soči - Putin sa pobjednicima trke(foto:© Sputnik/ Aleksej Kudenko) -
Soči - Putin sa pobjednicima trke(foto:© Sputnik/ Aleksej Kudenko)

Rozberg je još jednom pokazao da je bez konkurencije i trku je završio u vremenu od jednog sata, 32 minuta i 41 sekunde, ispred klupskog kolege Luisa Hamiltona.

Nijemac je kompletirao još jedan sjajan vikend – bio je najbrži na treningu, suvereno došao do pol pozicije, a na samoj trci ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Hamilton je trku počeo na osmoj poziciji, ali je iskoristio incident na startu da se odmah priključi vrhu i to mu je omogućilo da na kraju završi kao drugi, nešto više od 25 sekundi zaostatka za Rozbergom.

Mjesta na podijumu kompletirao je Kimi Raikonen iz Ferarija, sa 31,998 sekundi zaostatka.

Momak iz Vizbadena postao je prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je vezao pobjede na četiri trke na startu sezone, a još samo dvojica vozača uspjela su da sedam puta u nizu dođu do trijumfa.

Pobjednik trje Niko Rozberg

Incident koji se dogodio u drugoj krivini u Sočiju odredio je dalji tok trke – Danil Kvjat je udario Sebastijana Fetela i pogurao ga na bolid Danijela Rikarda, a vozač Ferarija izletio je sa staze i završio nastup.

Kvjat je dobio kaznu od 10 sekundi u boksu, još nekoliko vozača među kojima je bio i Niko Hulkenberg su morali da odustanu, a ulaskom "sejfti kara" sve je otišlo u korist Mercedesa. Hamilton je iskoristio niz grešaka Kimija Raikonena u uvodnom dijelu trke i aktuelni šampioni u konkurenciji konstruktora ostvarili su novu duplu pobjedu.

Poene na Velikoj nagradi Rusije upisali su još Valteri Botas, Felipe Masa, Fernando Alonso, Kevin Magnusen, Roman Grožan, Serhip Peres i DŽenson Baton.

Nakon ove trke, Rozberg je uvećao prednost nad Hamiltonom u generalnom plasmanu, ima 100 bodova, 43 više od Britanca. Slijede Raikonen sa 43 i Danijel Rikardo sa 36.

Trci u Sočiju prisustvovao je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Šampionat Formule 1 nastavlja se 15. maja trkom za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja.