latinica  ћирилица
03/05/2016 |  17:42 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva sa Novalićem i Zvizdićem o mehanizmu koordinacije (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Banjaluci sa predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.
Sastanak Cvijanović - Zvizdić - Novalić - Foto: RTRS
Sastanak Cvijanović - Zvizdić - NovalićFoto: RTRS

Mehanizam koordinacije biće još usaglašavan, zaključili su u Banjaluci premijeri Srpske Željka Cvijanović, Federacije Fadil Novalić i predsjedavaajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Nakon sastanka koji je trajao četiri časa, Cvijanović, Novalić i Zvizdić izjavili su da su blizu usaglašavanja stavova o načinu odlučivanja, kojim će biti definisana interna koordinacija svih nivoa vlasti.

Suštinski koncept mehanizma koordinacije treba da sve nivoe vlasti u BiH drži na okupu, da uvažava ustavne nadležnosti entiteta i da ponudi načine kako usaglasiti stavove po svim pitanjima kako bi se ispunile evropske obaveze BiH.

Predsjednica Vlade RS je rekla da su dva entitetska premijera i predsjedavajući Savjeta ministara BiH došli do formulacija i sada njihovi stručni timovi treba da iskristališu zajedničke pozicije BiH u pregovorima sa EU po različitim poglavljima.

U fokusu razgovora bila je i zvanična posjeta misije MMF-a. Dolazak se očekuje 10. ili 18. maja. U BiH, MMF će boraviti dvije sedmice i obići će sve nivoe vlasti. Premijerka Cvijanović ističe da radna verzija pisma namjere već postoji, ali da će ona biti dorađena tokom posjete predstavnika ove međunarodne organizacije.

Ona je ponovila da je MMF-u draža likvidacija Banke Srpske od reorganizacije, koju je Vlada u dva navrata predlagala jer bi tako svi bili zaštićeni. Istakla je da je Vlada usvojila sugestije MMF-a koje se odnose na vršenje određenih djelatnosti kao što je platni promet i plasiranje određenih kredita.

"Uvažili smo njihov stav da takve stvari više ne postoje kao djelatnost u organizaciji i ne bi trebao da bude problem. Više to nije stvar ni na MMF-u ni na Vladi, već konačna odluka o sudbini ove banke stoji na Agenciji za bankarstvo", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da je nakon završetka misije MMF-a u BiH u narednih mjesec dana moguće održati zajedničku sjednicu Vlade Srpske i Vlade FBiH na kojoj će biti riječi o usaglašavanju entitetskih propisa i realizaciji nekih zajedničkih projekata između dva entiteta.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da ne postoji nijedno slovo niti dio teksta mehanizma koordinacije iz kojeg su isključeni predstavnici BiH, Republike Srpske, FBiH i kantona.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je da je na sastanku bilo riječi o pripremama zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH i harmonizaciji propisa kroz dva do tri ključna zakona i tehničkom rezultatu misije sa MMF-om.

"Pozitivno je da nastavimo raditi u ovom smjeru i da svaki put kada se sastanemo približimo se prema rješenju i tako treba da nastavimo", istakao je Novalić.

Razgovarano je i o Klirinškom dugu i donošenju Pravilnika o cijeni lijekova u BiH, koji bi se pred bh. parlamentarcima trebao naći krajem maja.

Bez obzira na često različite stavove, iz Banjaluke je poručeno da su ovakvi sastanci korisni jer rezltiraju kocenzusom koji BiH vodi naprijed. Kako bi se se postiglo konačno usaglašavanje stavaova oko mehanizma koordinacije najavljeno je održavanje još dva zajednička sastanaka premijera entitea i presjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Najavljena je i održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada na kojoj će biti riječi o usaklašavanju zakonskih propisa.

Datum održavanja sjednice, biće poznat nakon posjete Misije MMF u BiH, koji se očekuje polovinom maja. Cvijanović i Zvizdić sa sastanka su poručili da je važno da se formira i Komisija za istinu o Sarajevu, koja vodi ka procesima pomirenja i koja je neophodna za napredak BiH.