latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:04 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Počeo "Sarajevo biznis forum"

U Sarajevu je, u organizaciji BBI banke i Savjeta ministara BiH, počela Sedma međunarodna investiciona konferencija "Sarajevo biznis forum" na kojoj su učešće najavili uticajni biznis i politički lideri iz regiona i svijeta.
Sarajevo biznis forum 2016. - Foto: ilustracija
Sarajevo biznis forum 2016.Foto: ilustracija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da je održavanje i organizacija investicione konferencije "Kina plus 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope" u okviru "Sarajevo biznis foruma", veliki događaj i uspjeh za BiH, ali i važan momenat za njenu ekonomiju.

"To će ove godine biti najjači i najsnažniji forum u svakom pogledu i na neki način postaviće temelje organizaciji budućih foruma, te se postaviti kao ključni i najznačajniji biznis forum u cijelom regionu", ocijenio je Šarović pred početak dvodnevne međunarodne investicione konferencije u Sarajevu.

Šarović je rekao da se već sada nagovještavaju značajniji rezultati kao što je potpisivanje aneksa za energetski blok "Tuzla sedam". "Na korak smo od realizacije jednog velikog investicionog poduhvata koji će ekonomiju BiH u narednom periodu učiniti dinamičnom", kaže Šarović.

On je napomenuo da BiH nije u potpunosti iskoristila potencijale Kine. "Na raspolaganju nam stoje znatna sredstva iz ovog fonda za komercijalne kredite koji su vrlo povoljni, ali i za preferencijalne kredite koji su najpovoljniji. Ovi krediti su jedan način podrške Kine BiH", naveo je Šarović.

On je istakao da je BiH iskoristila jednu šansu kroz izgradnju termo-bloka "Stanari", koji je izgrađen po najvišim standardima.

Šarović je napomenuo da je na forumu prisutno više od 120 kineskih menadžera i biznismena, što govori o zainteresovanosti kineskih kompanija za ekonomiju BiH.

On kaže da će BiH danas, kroz različite panele, predstaviti svoje projekte. "Na konferenciji je prisutan cijeli komorski sistem BiH, počevši od prestavnika Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, Fipe koja će imati svoje prezentacije", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, privrednici će na ovom forumu pronalaziti svoje puteve za saradnju i trgovinu, ali i investicije, što i jeste suština ovakvih skupova, dok će, s druge strane, Savjet ministara BiH i vlasti podstaći komunikaciju i susrete da bi ovaj forum bio uspješan.

Tokom drugog dana "Sarajevo biznis foruma" eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušaće da nađu zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela biće upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih i regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine "Sarajevo biznis forum" dodijeliće i priznanje "Sarajevo biznis most" najboljim preduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma biće dodijeljene nagrade za najbolje studentske biznis-planove.

Forum će otvoriti ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, direktor BBI banke Amer Bukvić i predsjednik grupacije Islamske razvojne banke Ahmad Mohamad Ali.

Na konferenciji će učestvovati i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Predviđena su i obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, te ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Tokom ceremonije otvaranja, poruku Vlade Kine pročitaće ministar Ning Јiže, a predviđeno je i obraćanje zamjenika premijera Turske Mehmeda Šimšeka.