latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:28 ⇒ 09:32 | Autor: SRNA

Izetbegović HOS-u: "Bog - Hrvati i Muslimani"

Lider SDA Bakir Izetbegović tokom rata u BiH poslao je pismo predsjedniku Hrvatske stranke prava /HSP/ koje završava pozdravom "Bog - Hrvati i Muslimani", kakav su koristile domobranske jedinice u Drugom svjetskom ratu, prenosi portal "Bosnia tajms".
Pismo Izetbegovića predsjedniku HSP - Foto: SRNA
Pismo Izetbegovića predsjedniku HSPFoto: SRNA

"Cijenjeni gospodine, u prilogu Vam dostavljamo akt Ministarstva odbrane da je HOS dio legalnih oružanih snaga RBiH", navodi se u pismu Bakira Izetbegovića, koji je bio angažovan kao lični sekretar Alije Izetbegovića u periodu od 1992. do 1994. godine.

Pismo završava pozdravom kakav su koristile domobranske jedinice u Drugom svjetskom ratu, a koje asocira na ustaške parole.

"Možda se ovdje krije tajna zbog čega je Bakir Izetbegović `slab` na Dragana Čovića i, kako vlada opšte uvjerenje, vodi snishodljivu politiku prema HDZ-u", navodi isti izvor.

Hrvatske odbrambene snage /HOS/ u BiH su neko vrijeme službeno činile dio takozvane Armije BiH, ali su se raspale nakon ubistva komandanta HOS-a Hercegovine Blaža Kraljevića. Ideja vodilja HOS-a bila je povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata.

Hrvatsku stranku prava devedesetih godina simbolizovao je politički ekstremizam koji je bio izražen u veličanju ustaštva i pokušaju rehabilitacije stečevina iz NDH.