latinica  ћирилица
04/05/2016 |  12:21 ⇒ 20:52 | Autor: Agencije

Pokrenut postupak likvidacije Banke Srpske

Agencija za bankarstvo Republike Srpske oduzela je dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije, saznaje portal Kapital.
Banka Srpske - Foto: SRNA
Banka SrpskeFoto: SRNA

Ovaj portal piše da će, nakon što zvanično bude pokrenuta likvidacija, sigurno biti isplaćeno 55 miliona maraka osiguranih depozita, jer su to u ulozi građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50 hiljada maraka i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske potvrdila je da je donijela rješenje o oduzimanju bankarske dozvole za rad Banke Srpske, u skladu sa Zakonom o bankama Republike Srpske, a shodno prijedlogu privremenog upravnika Banke, s ciljem zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti bankarskog sistema.

Iz Agencije je saopšteno da rješenje o oduzimanju dozvole, koje je doneseno 27. aprila, još nije konačno jer se na njega u roku od osam dana od datuma donošenja može uložiti prigovor.

U saopštenju se navodi da će Agencija za osiguranje depozita BiH pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM, koji se smatraju prikladnim u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita BiH, sa danom konačnosti rješenja o oduzimanju bankarske dozvole.

"Ukoliko predmetno rješenje postane konačno, shodno Zakonu o bankama Republike Srpske, biće objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske, te u jednom domaćem dnevnom listu koji se izdaje na teritoriji Republike Srpske i u jednom dnevnom listu koji je dostupan u Federaciji BiH i distrikta Brčko", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će se po konačnosti rješenja Agencija za bankarstvo Republike Srpske oglasiti putem medija.