latinica  ћирилица
04/05/2016 |  12:22 | Autor: SRNA

Poreska uprava RS prikupila skoro 700 miliona KM javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila 697,98 miliona KM javnih prihoda, te dodatnih 5,54 miliona KM po osnovu doprinosa za Fond solidarnosti, saopšteno je danas iz Poreske uprave.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza za prva četiri mjeseca ove godine od 166,42 miliona KM veći je za osam odsto nego za isti period prošle godine.

Doprinosi su za četiri mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 420,34 miliona KM, što je u odnosu na naplatu iz istog perioda prošle godine manje za pet miliona KM.

Po osnovu ostalih javnih prihoda naplaćeno je 111,13 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 111,71 milion KM manje za jedan odsto.

Od ostalih javnih prihoda, zabilježena je povećana naplata naknada za priređivanje igara na sreću za 11 odsto, odnosno ukupno je naplaćeno 7,14 miliona KM.

Naplata po osnovu taksa i naknada u posmatranom periodu iznosila je 66,1 milion KM i veća je za tri odsto.

Manja naplata od 29,57 miliona KM je zabilježena kod zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza, a navedena razlika se najvećim dijelom odnosi na uplatu Rafinerije nafte iz Broda po osnovu unaprijed plaćenih rata reprograma u prošloj godini.

Naplata javnih prihoda u aprilu ove godine iznosila je 188,39 miliona KM i manja je za tri odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema podacima Poreske uprave, za četiri mjeseca ove godine na području Republike Srpske registrovano je ukupno 500 poreskih obveznika – pravnih lica i 878 poreskih obveznika – preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno ukupno 29 poreskih obveznika – pravnih lica i 174 poreska obveznika – preduzetnika.