latinica  ћирилица
04/05/2016 |  15:59 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Bijeljinska šećerana- formiran odbor povjerilaca

U Bijeljini je održan nastavak ispitnog ročišta u postupku stečaja Fabrike šećera.
Bijeljina: Šećerana - Foto: RTRS
Bijeljina: ŠećeranaFoto: RTRS

Stečajni postupak se mora ubrzati u interesu svih, da se ne bi stvarali dodatni troškovi, a stečajna masa umanjivala. Priznata potraživanja manja su od procijenjene vrijednosti fabrike. Sa danas priznatim potraživanjima 15 povjerilaca, Šećerana duguje 16 miliona maraka, a imovina je procijenjena na skoro 24 miliona maraka. U cjelosti su priznata i potraživanja 84 radnika u iznosu od 257.172 marke, a formiran je i petočlani Odbor povjerilaca. 

Radnici smatraju da je formiranjem Odbora povjerilaca u kom imaju dva člana, napravljen važan iskorak. Nadaju se da će na narednom ročištu, zakazanom za 90 dana, biti osporena višemilionska potraživanja nekih firmi i da će se pojaviti strateški partner koji će kupiti fabriku .

Pravni zastupnik 102 povjerioca koji potražuju preko 10 miliona maraka očekuje da bi se u slučaju pojave ozbiljnog strateškog partnera mogla relativno brzo okončati procedura preuzimanja fabrike. O načinu prodaje odlučivaće Odbor i Skupština povjerilaca .

Prije prodaje imovine ili reorganizacije fabrike neophodno je riješiti imovinsko-pravne odnose i skinuti mjere privremene zabrane otuđenja i raspolaganja imovinom ,doneSene u toku sudskog procesa protiv Zorana Ćopića.U interesu svih je da se stečaj ne odugovlači ,jer ako se do septembra ne riješi pitanje je da li će sljedeće sezone neko biti zainteresovan za Šećeranu.