latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:23 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Kineske kompanije povećaće ulaganje u energetski sektor u Srpskoj (VIDEO)

Kineske kompanije povećaće ulaganje u energetski sektor u Srpskoj, a pozitivan primjer ulaganja je izgradnja Termoelektrane Stanari. Ono što je potvrdila Vlada Kine moglo se čuti i na sarajevskom Biznis forumu.
TE Stanari - Foto: RTRS
TE StanariFoto: RTRS

Iako danas u Sarajevu najbrojnije delegacije arapskih zemalja, najveći interes za ulaganje pokazala je zvanična delegacije Kine, u kojoj je više od 120 privrednika. 

Nakon izgradnje TE Stanari, kineska kompanija Dongfang potpisala je Memorandum sa Vladom RS o izgradnji drugog bloka termoelektrane Gacko. Sa predstavnicima Vlade FBiH potpisan je sporazum za izgradnju novog bloka Termoelektrane Tuzla.

"Oni su se do sada potvrdili kao dobar partner time što su, u partnerstvu sa našom kompanijom, gradili termoelektranu Stanare, koja je bila najveća balkanska investicija posljednjih godina", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Kada govorimo o investicijama imamo konkretan uspjeh Termoelektrane Stanari koja će uskoro biti na mreži. U budućnosti očekujemo što više proizvoda iz BiH na našem tržištu", kaže Ning Јizhe ministar državnog razvoja Narodne Republike Kine.

Kina je veliki investitor i u Srbiji, a Srbija je otor regionalnog razvoja. Međutim, za razvoj regiona osim stranih investicija neophodna je razvijena saobraćajna infrastruktura.

"Infrastruktura i logistika je osnova za razvoj celokupnog regiona, zato je važno da ovakvi sastanci postoje na svim nivoima i da se razgovara o konkretnim stvarima", rekao je Željko Sertić ministar privrede u Vladi Srbije.

Poslovni forum u Sarajevu održava se pod motom "Јedna ekonomija - jedna regija" što je neke od učesnika asociralo na jedinstveno ekonomsko tržište u bivšoj zajedničoj državi.