latinica  ћирилица
04/05/2016 |  19:46 ⇒ 05/05/2016 | 08:16 | Autor: RTRS

Mitinzi i vlasti i opozicije 14. maja u Banjaluci (VIDEO)

Ni opozicija, ni vladajuća koalicija u Srpskoj ne odustaju od protesta i mitinga, i to u isto vrijeme. MUP Srpske primio je zahtjeve za održavanje 2 skupa u Banjaluci, 14.maja, a eventualna zabrana zavisiće od procjene, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Razlog izlaska na ulicu za tzv. Savez za promjene je, kako kažu, loša ekonomska situacija. Cilj mitinga vladajuće koalcije je, poručuju, podrška razvoju, izgradnji i stabilnosti Republike. Iz Ujedinjene Srpske smatraju da ne bi trebalo izazivati sukobe, i da građani ne smiju da budu žrtve bilo kakve politike.

I opozicija i vladajuća koalicija imaju svoje razloge zašto će 14. maja izaći na ulice.

"Od juče pa evo do danas smo imali na hiljade poziva i kontakata zainteresovanih građana, boraca, udruženja, organizacija, nevladinih organizacija koji nam daju punu podršku da istrajemo u nečemu što se zove mirno demokratsko okupljanje i izražavanje nezadovonjstva postojećim stanjem u Republici Srpskoj", izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Mnogo pisama, poruka i usmenih javljanja je bilo u proteklih 20-ak dana zato što su pojedinci i organizacije, a to će biti primjećeno na mitingu, nezadovoljni ponašanjem i izdajničkom politikom naših predstavnika u Sarajevu", rekao je danas generaslni sekretar SNSD-a Luka Petrović.

Opozicija 14. maja planira okupljanje u 12 časova u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" da bi u 13 časova krenuli do Trga Krajine, lokacije na kojem će miting "Srcem za Srpsku! Stop izdaji" organizovati vladajuća koalicija.

Iz MUP-a su potvrdili da su oba događaja prijavljena, a da će zavisno od broja učesnika i namjera zbog kojih dolaze, naknadno da procijene koliko će policijskih službenika angažovati.

"Ne preporučujem nikome da dolazi sa lošim namjerama u Banjaluku jer nećemo dozvoliti da se u Banjaluci desi bilo šta loše, da neko razvaljuje grad, pravi određene sukobe ili nešto slično", kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.


Iz Ujedinjene Srpske pozivaju narod da ne učestvuje na najavljenom protestu ni na mitingu,a policiju da spriječi eventualne sukobe. Zamjeraju predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću što je juče, umjesto da bude u Dobrovoljačkoj, došao u Banjaluku da ne naljuti Bakira Izetbegovića, i pozivao građane na proteste.

"Oni koji su počeli tu priču oko protesta, prvenstveno gospodin Bosić, nemaju nikakvu odgovornost za Banjaluku i Republiku Srpsku jer oni žele da zapale vatru ovdje, pa da je posmatraju iz Sarajeva ili iz Brčkog", kaže Nenad Stevandić predsjednik Ujedinjene Srpske.

Iz opozicije tvrde da odgovornost za bilo kakve nemire zbog organizovanja mitinga istog dana preuzima vladajuća koalicija. Iz vlasti poručuju da će nadležne institucije iz Republike Srpske da održe mir i da za to neće biti potrebna ni SIPA ni OBA.

"Znači, termin sastanka i mitinga isključivo je, istinu govoreći, razlog zakazivanja tzv. Saveza za promjene i oni zakazuju i otkazuju naš miting", kaže Luka Petrović.

Branislav Borenović kategoričan: Mi ne odustajemo od protesta koje smo zakazali i u kontinuitetu ćemo da održavamo naše sastanke".

Ono što nije ostvarila izborima, opozicija pokušava na ulici, smatra stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić. Ovo je, kaže, već viđen scenario u regionu i Evropi.

I ono što zabrinjava jesu brojne sličnosti između upornih mitinga u Skoplju koji imaju prizvuk nasilja", riječi su stručnjaka za bezbjednost Predraga Ćeranića.

Udruženje građana "Istočna alternativa" ocjenjuje da su najavljeni protesti opozicije očajnički čin Saveza za promjene, koji je sastavni dio vlasti na nivou BiH da ispuni zahtjeve i upustva Bakira Izetbegovića i njegovih sljedbenika.Opozicija to negira.