latinica  ћирилица
05/05/2016 |  10:34 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Srebrenica: Novim kolektivnim ugovorom sačuvati radnička prava

Prava radnika mogu biti ugrožena, a neka i izgubljena ukoliko krajem maja prestanu da važe kolektivni ugovori, izjavio je povjerenik kancelarije Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Јovanović.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Јovanović je pozvao sve učesnike u pregovorima da odgovorno pristupe obavezama da bi što prije bio postignut kompromis i dogovor prihvatljiv za sve socijalne partnere, te usaglašen novi kolektivni ugovor koji će zaštititi sadašnji nivo radničkih prava i povećati odgovornost svih potpisnika tog dokumenta.

On tvrdi da su radnička prava mnogo bolje zaštićena u preduzećima i ustanovama u kojima djeluju sindikalne organizacije u odnosu na firme gdje poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje ili se radnici ustručavaju da formiraju sindikat da, eventualno, ne bi došli u nemilost poslodavca.

Јovanović smatra da su najugroženija prava zaposlenih u privatnom sektoru.

"Vlasnici nekih firmi sprečavaju radnike da se sindikalno organizuju što predstavlja kršenje zakona i međunarodnih konvencija čiji je BiH potpisnik", kaže Јovanović, ali nije naveo konkretne primjere takvih preduzeća u bratunačkoj i srebreničkoj opštini.

On ističe da se radnici svakodnevno obraćaju kancelariji Saveza sindikata da bi zaštitili svoja prava, koja poslodavci često nastoje da im uskrate.

"Sindikat pruža besplatnu pravnu zaštitu, pišemo podneske sudovima i poslodavcima i zastupamo radnike u sudskim sporovima", pojašnjava Јovanović.

Prema njegovim riječima, sindikalno organizovani radnici dolaze u grupama da zaštite svoja prava i mnogo su odvažniji i uporniji od radnika koji nastupaju individualno jer u preduzećima gdje rade ne postoji sindikat i strahuju od gubitka posla zbog svake riječi.

Јovanović procjenjuje da je na području opština Srebrenica i Bratunac zaposleno oko 4.000 radnika od kojih polovina nije učlanjena u Savez sindikata Republike Srpske.

Prvi slučaj borbe za radnička prava u svijetu zabilježen je u Srebrenici 1427. godine kada su se rudari pobunili zbog ugnjetavanja, koja je vršio Vladislav, nadzornik nad radom u srebreničkim rudnicima o čemu postoji pisani trag, navedeno je u knjizi "Srednjovjekovna Srebrenica 14-15. vijek" akademika Desanke Kovačević Kojić, koju je objavila Srpska akademija nauka 2010. godine.