latinica  ћирилица
06/05/2016 |  10:46 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Više od 1.000 policajaca obezbjeđivaće ceremoniju otvaranja Ferhadije (VIDEO)

U toku su završne pripreme prije otvaranja Ferhadije u Banjaluci. U Ferhat-pašinoj džamiji održana je molitva pred sutrašnju svečanu ceremoniju. Vjernici koji su se okupili danas na molitvi razišli su se, a već sutra više od stotinu autobusa dovešće brojne vjernike iz svih krajeva BiH da prisustvuju svečanom otvaranju Ferhadije. Do večeri bi trebalo da budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti u blizini džamije, kao i najbliže ulice. Bezbjednost u gradu je podignuta na najviši nivo.
DŽamija Ferhadija u Banja Luci - Foto: RTRS
DŽamija Ferhadija u Banja LuciFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će više od 1.000 policajaca biti angažovano na obezbjeđenju sutrašnje ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

"MUP već duže vrijeme sprovodi aktivnosti koje se odnose na obezbjeđenje ceremonije otvaranja Ferhat-pašne džamije. Očekuju se brojne strane i domaće delegacije i ovaj skup mora biti dobro obezbijeđen, a sve pripreme su završene", rekao je Lukač u Banjaluci.

On je ocijenio da je ovo važan događaj za Banjaluku, da je bitno da bude poslata poruka mira i suživota, te da ovaj grad pokaže da je otvoren i spreman za saradnju sa svima.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić istakao je da je Policija Srpske sprovela sve aktivnosi na obezbjeđenju otvaranja Ferhat-pašine džamije.

"Sve pripremne radnje su privedene kraju i očekujemo da ovaj skup prođe bez incidenata, te da građani nemaju nikakvih problema", rekao je Vasić.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža kaže da je Štab "Ferhadija 2016" od danas u stalnom zasjedanju.

"U aktivnostima ovog Štaba, uz MUP Srpske, učestvuju i pripadnici svih bezbjednosnih agencija iz BiH, uz podršku EUFOR-a, Helikopterskog servisa Republike Srpske, kao i struktura Grada Banjaluka. U širem centru Banjaluke sutra će biti zaustavljen saobraćaj i neće raditi ugostiteljski objekti", rekao je Pandža, naglasivši da se očekuje oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa.

On je naveo da se očekuje dolazak i premijera Turske Ahmeta Davutoglua, te da će danas od 16.00 časova u užem centru Banjaluke oko Ferhat-pašine džamije biti obustavljen saobraćaj i zatvoreni ugostiteljski objekti.

Pandža je napomenuo da ne postoje informacije koje ukazuju da bi moglo doći do ugrožavanja ovog skupa.

Ceremonija otvaranja obnovljene Ferhat-pašina džamije zakazana je za 11.00 časova.