latinica  ћирилица
07/05/2016 |  07:56 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Svečano otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je svečano otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, za šta je izdvojeno više miliona maraka.
Svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjaluci - Foto: SRNA
Svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u BanjaluciFoto: SRNA

14.35 - Prema prvoj procjeni MUP-a Republike Srpske između šest do osam hiljada vjernika i građana danas je pratilo ceremoniju otvaranja Ferhadije.

13.28 - Ferhadiju su svečano otvorili poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu.

Presijecanjem vrpce okončana je ceremonija otvaranja obnovljene Ferhadije, koju je pratilo oko 4.000 građana, a obezbjeđivalo više od 1.000 policajaca.

Ceremonija svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije (foto: Screenshot)

13.20 - Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je da svi narodi u BiH treba da grade budućnost, suživot i mir. Kavazović je ocijenio da je Ferhat-pašina džamija srce i duša Banjaluke, te zahvalio svima koji su pomogli obnovu Ferhadije.

"Svim muslimanima i građanima BiH otvaranje Ferhadije vraća osmijeh na lica i sreću u zajednicama u kojima žive", rekao je Kavazović.

13.17 - Turski premijer Ahmet Davutoglu ocijenio je da je Ferhadija poruka mira svim narodima u BiH i svim građanima u svijetu. On je rekao da je BiH sa svim svojim narodima i svim konfesijama "jedno biće i jedno srce, a da bi njena podjela značila dijeljenje jednog srca". "Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva niti Sarajevo od Mostara, nikada", ocijenio je Davutoglu, dodavši da se zlo koje se desilo u BiH, nikada više ne ponovi.

12.41 - Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem rekao je da ljudi moraju naučiti da poštuju bogomolje svih vjera i naroda. "Uvažavajući drugu vjeru, poštujemo svoju i samo na taj način možemo da živimo", naglasio je vladika Јefrem. On je rekao da je dobro poznata radost koja ispunjava vjernike prilikom obnove i izgradnje bogomolja.

Vladika Јefrem je izrazio zadovoljstvo i sreću što je obnovljena Ferhat-pašina džamija.

Biskup banjalučki Franjo Komarica kaže da je zahvalan Bogu što je dočekao otvaranje Ferhadije. "Ferhadija je simbol Banjaluke i tako će biti i u budućnosti", rekao je Komarica i poručio da su svi u BiH dužni da jedni drugima čine dobro.

Јakob Finci, predsjednik Јevrejske zajednice u BiH, naglasio je da je za sve narode u BiH značajno otvaranje Ferhadije i poželio da svi u BiH zajednički obnavljaju i grade bogomolje.

12.22 - Stigao je i premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu i njegova supruga, a u njegovoj pratnji je više od 30 ljudi.

11.58 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je ovo veliki dan za BiH, a otvaranja Ferhadije označio je pobjedom nade i dobra, i kao šansu da budu obnovljeni i odnosi među ljudima. On je istakao da je džamiju srušila šačica neodgovornih ljudi, ali da su u poslijeratnom periodu predstavnici srpskog naroda finansijski pomogli njenu obnovu.

11.48 - Obraćanjem gostiju, nakon svečanog vjerskog programa, u Banjaluci je nastavljena ceremonija otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, kojoj prisustvuje više hiljada vjernika iz BiH i inostranstva. Dobrodošlicu zvanicama uputio je muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je istakao da je otvaranje obnovljene Ferhadije veliki dan za Banjaluku, za suživot, toleranciju i mir.

11.30 - Na svečanost su pristigli brojni zvaničnici, a među njima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović. Stigli su i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izezbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, episkop banjalučki Јefrem, biskup banjalučki Franjo Komarica, kao i ministri iz Vlade Srpske, Anton Kasipović, Srebrenka Golić, Јasmin Komić i Zlatan Kokić.

Zvaničnici iz Srpske (foto: RTRS)

11.05 - Počela ceremonija svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije. 

Vjerskom programu prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predstavnici bošnjačkog naroda u institucijama BiH i Republike Srpske, ambasador SAD U BiH Morin Kormak, šef Misije OEBS-a DŽonatan Mur, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Јevrejske vjerske zajednice i drugi gosti.

Kormakova je rekla da je otvaranje Ferhadije veoma značajno, te da je američka Ambasada donirala dio novca.

"Izuzetno sam zadovoljna što sam danas na ovoj prelijepoj ceremoniji. Ovo je korak ka tome da Banjaluka ponovo postane multietnički centar Republike Srpske", istakla je Kormakova.

Nakon vjerskog programa, ceremonija otvaranja biće nastavljena obraćanjem gostiju, a za 13.00 časova predviđeno je svečano otvaranje Ferhadije.

10.32 - Brojni vjernici pristižu pred obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju. Na licu mjesta je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. 

.....

Zbog dolaska nekoliko hiljada vjernika, brojnih državnika i visokih zvanica, bezbjednost je podignuta na najviši nivo.

Više od 1.000 policajaca angažovano je na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhadije.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je MUP preduzeo sve mjere kako bi ovaj događaj protekao mirno i dostojanstveno.

Otvaranju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

U Banjaluku je stigao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Akreditovani su i brojni ambasadori u BiH, kao i predstavnici OHR. Dolazak je potvrdio i visoki predstavnik Valentin Incko i premijer Turske u Ostavci Ahmet Davutoglu.

Ispred Ferhadije su i medicinske službe.

Otvaranje obnovljene Ferhadije prate brojne novinarske ekipe.

DŽamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. DŽamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku.

Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata, a njegova obnova koštala je nekoliko miliona KM.

Izvor: RTRS/Srna

Okupljanje vjernika ispred Ferhadije...
Foto: RTRS

Novinarske ekipe ispred Ferhadije...
Foto: RTRS

Okupljanje vjernika ispred Ferhadije...
Foto: RTRS

Uoči otvaranja Ferhadije...
Foto: RTRS

Okupljanje vjernika ispred Ferhadije...
Foto: RTRS

Otvaranje Ferhadije-povećana bezbjednost...
Foto: RTRS

Otvaranje Ferhadije-povećana bezbjednost...
Foto: RTRS

Okupljanje vjernika ispred Ferhadije...
Foto: RTRS

Ispred obnovljene Ferhadije...
Foto: RTRS

Ispred obnovljene Ferhadije...
Foto: RTRS

Ispred obnovljene Ferhadije...
Foto: RTRS

Svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije...
Foto: RTRS

Svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije...
Foto: RTRS

Zvaničnici iz Srpske...
Foto: RTRS

Zvaničnici iz Srpske...
Foto: RTRS