latinica  ћирилица
08/05/2016 |  12:59 | Autor: Blic

Engleski diplomata u Beogradu vozi "fiću"

Uz "fiću" se osjećam kao sa ženom - ponekad, jednostavno, neće da sarađuje. Onda se malo posvađamo, pa on nastavi da ide, kaže DŽeremi Long.
DŽeremi Long, engleski diplomata u Beogradu, vozi "fiću" (Foto:  M.Mitrović / RAS Srbija) -
DŽeremi Long, engleski diplomata u Beogradu, vozi "fiću" (Foto: M.Mitrović / RAS Srbija)

DŽeremi Long (37) drugi je savjetnik Ambasade Velike Britanije u Beogradu, a gdje god se pojavi, pažnju privlači svojim oldtajmerom. Ako vidite čovjeka kako parkira crvenog "fiću" s diplomatskim tablicama, znaćete da je to DŽeremi.

- U Italiji sam vidio "fijat sičento". Zatim sam u Srbiji shvatio da i "Zastava" ima automobil gotovo identičan njemu. Pošto mi se veoma svidio, 8. januara ove godine kupio sam ga sebi na poklon za pravoslavni Božić - objašnjava DŽeremi na čistom srpskom jeziku.

Kako kaže, "fićo" je dobar za Beograd jer može da se parkira bilo gdje.

- Ljudi prvo primijete "fiću", a potom i tablice ambasade. I pitaju se otkud diplomatske tablice na tom automobilu? - kroz osmijeh priča vlasnik.

Najveća razdaljina koju je prešao "fićom" bila je do Kragujevca.

- Јednom mi se samo desilo da sam tokom vožnje pretekao drugi automobil - iskreno priznaje.

Kako DŽeremi kaže, "fiću" je najteže voziti zimi.

- Kad završiš s vožnjom, sve ti smrdi! I kosa, i koža, i odijelo. To je sve zbog toga što topao vazduh za greianje zapravo dolazi iz motora - kaže DŽeremi.

- Nemam klimu pa moram da otvaram prozore. I to ne na dugme! - smije se DŽeremi i dodaje da je "fićo" idealan za proljeće i jesen ako nije jaka kiša i da na njemu uvijek ima nešto za popravku.

U Beograd je DŽeremi stigao iz Prištine, gdje je službovao dvije godine.

- Posljednje dvije i po godine sam u Beogradu. Beograd je super grad. Zato sam odlučio da produžim posao još jednu godinu. Tako da ću biti Beograđanin sigurno do septembra 2017. godine - kaže DŽeremi.