latinica  ћирилица
09/05/2016 |  11:02 | Autor: RTRS

Čubrilović čestitao 9. maj: Antifašizam je univerzalna vrijednost

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas građanima Republike Srpske iskrene čestitke povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, i obilježavanja 71 godineod završetka najmasovnijeg rata po broju ljudskih žrtava i okončanja najstravičnijeg sukoba u istoriji čovječanstva.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Neophodno je i danas podsjetiti da je antifašizam univerzalna vrijednost, stav cijelokupnog čovječanstva naspram jedne od najmračnijih pojava u istoriji i da narod koji nije opredijeljen ka antifašizmu nema budućnosti. Srpski narod dao je značajan doprinos u toj borbi. U Drugom svjetskom ratu stradalao je više od milion Srba“, istakao je predsjednik Čubrilović.

On je podsjetio da je srpski narod već u prvim antifašističkim demonstracijama u Evropi, 27. marta 1941. godine, pokazao kojim putem će krenuti u ta teška vremena.

"Taj put je bio put stradanja, ali smo se priključili velikim silama u pobjedi nad fašizmom. Tu baštinu nikada ne možemo i ne smijemo da zaboravimo“, podvukao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je antifašizam vječna ideja, iako ima pokušaja da se istorija antifašizma, posebno na ovim prostorima, revidira.

"Postoje oni koji bi da izvrše reviziju istorije u kojoj narodi i države koji su najviše stradali u antifašističkoj borbi danas treba da budu minimizirani, a nekadašnji saveznici fašista zaboravljeni. To se neće dogoditi sve dok je antifašistička svijest u našem narodu jaka i svakodnevno opominje da smo toj u toj borbi dali i više nego što smo imali, više nego bilo koji drugi narod na Balkanu“, naglasio je Čubrilović.

On je istakao da odavanje pošte stradalim ibaštinjenje antifašističkih tekovina predstavlja dug prema precima koji su junački stali na stranu saveznika, ali i prema svim budućim generacijama kako bi mogle i znale da svaku i najmanju naznaku fašizma prepoznaju i na vrijeme je zaustave.

"Zato je Dan pobjede nad fašizom prilika kada, sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom, odajemo poštu svim stradalima koji susvojim životima doprinijeli slamanju njemačkih, kvislinških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu. Naša je dužnost da njegujemo tekovine antifašističke borbe i iskreno izrazimo zahvalnosti žrtvama naših otadžbinskih ratova, da se dostojno poklonimo onima koji su dali svoje živote, posebno onima koji su nevino stradali na svim bojištima i stratištima srpskog naroda“, zaključio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.