latinica  ћирилица
12/05/2016 |  14:13 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Nagrađivana hrvatska "književnica" mučila Srbe u "Lori" (VIDEO)

U medijima se u posljednje vrijeme podigla prašina oko nagrađenog romana ,,Crni kaput'' autorke i supruge upravnika splitskog logora ,,Lora'' Tanje Belobrajdić, u kome su opisana ratna dešavanja '90-ih godina. Preživjeli logoraši tvrde da je, sa mužem, lično učestvovala u mučenjima civila, a da su događaji opisani u knjizi u stvari njeni zločini pripisani srpskoj strani.
Tanja Bjelobrajdić - Foto: RTRS
Tanja BjelobrajdićFoto: RTRS

Knjiga je izazvala burne ragovanja logoraša, posebno nakon što je Belobrajdićeva za svoje zločine dobila i nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji roman prvenac. 

U ozloglašenom splitskom logoru ,,Lora''srpski civili i pripadnici ЈNA mučeni su na najsvirepiji način. Preživjeli kažu u zlostavljanjima su učestvovali upravnik logora, Tomislav Duić i njegova žena, Tanja Duić, danas poznata kao Tanja Belobrajdić – autorka navodne antiratne knjige ,,Crni kaput''. O zločinu i nagradi žene anđela smrti i danas svjedoče mnogi ''.

- Ono što možete pročitati u tom romanu je upravo ono što smo mi doživljavali od nje i od ostalih čuvara i upravnika. Slobodno umjesto tih imena stavite Vukan, Mirko, Dobrivoje i tako dalje. I te čizme su upravo one kojima nas je ona gazila, lomila prste na rukama. I dan danas imam ožiljke, slomljene petom tih čizama koje sam vrlo dobro upamtio, rekao je Vukan Kovač, bivši logoraš i predsjednik Udruženja logoraša.

Knjiga "Crni kaput" Tanje Bjelobrajdić (Foto: Ilustracija)

Nakon 25 godina, žena koja je činila strašne zločine, piše antiratnu knjigu, a Srbi koji su bili žrtve, sada su njeni literarni negativci.

- Ljudi je opisuju da je uvijek bila prisutna kad god su se vršile te torture. Bila je tamo skoro koliko i muž. Ona je s područja Vukovara i imala je dodatni motiv da se kao prognano lice sveti na tim ljudima izmišljajući torture, naglasio je Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra ,,Veritas''.

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, Tonči Majić, 2009.godine podnio je splitskom Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Belobrajdićeve, u kojoj je tereti za zlostavljanje srpskih civila u logoru ,,Lora''.

- A to su samo svedoci koji su voljni da svedoče pred sudom, ima ih mnogo više. A Tanja je vršila nad njima, mogu reći, perverzne zločine, istakao je Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

 Do Tanje Belobrajdić pokušali smo doći i putem društvenih mreža, ali je, nakon medijskih prozivki, obrisala informacije sa svog fejsbuk profila. Logoraši se nadaju da će Belobrajdićeva kad-tad krivično odgovarati, a za sada im je, kažu, drago što će je u javnosti, nakon njihovih izjava, prošlost pratiti u stopu.