latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:45 | Autor: SRNA

Makedonija: Potvrđena izborna lista koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE

Državna izborna komisija Makedonije potvrdila je danas izbornu listu koalicije "Za bolju Makedoniju", koju predvodi vladajući VMRO-DPMNE, za učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima 5. juna.
VMRO-DPMNE - Foto: RTRS
VMRO-DPMNEFoto: RTRS

Liste za učešće na izborima podnijele su i Socijaldemokratska partija Makedonije i Narodni pokret za Makedoniju, ali one nisu prihvaćene zbog nepravilnosti.

Državna izborna komisija dala je ovim strankama rok od 48 časova da isprave izborne nepravilnosti.

VMRO-DPMNE predala je listu sa 123 kandidata, od koji su 49 žene.

Na listi se nalazi lider stranke i bivši premijer Nikola Gruevski, predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski i bivši ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski, koji su obuhvaćeni odlukom o aboliciji predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Na listi VMRO-DPMNE ne nalaze se bivši ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja i veza, Gordana Јankulovska i Mile Јanakievski, kao ni aktuelni premijer i izvršni sekretar vladajuće stranke Emil Dimitrijev.

Današnjoj sjednici Državne izborne komisije nisu prisustvovali članovi opozicionog SDSM-a i najveće albanske stranke - Demokratske unije za integraciju.

Na predstojećim izborima, ukoliko budu održani, neće učestvovati tri od četiri stranke potpisnice dogovora iz Pržina o izlasku iz političke krize - SDSM, Demokratska unija za integraciju i opoziciona Demokratska partija Albanaca.