latinica  ћирилица
13/05/2016 |  08:52 ⇒ 08:54 | Autor: SRNA

Ćeranić: Čelnici opozicije samo figure na šahovskoj tabli

Dan uoči zakazanog protesta, kojeg opozicija promoviše kao "svenarodni", postaje očito da se iza kulisa nalazi više iskusnih igrača i da su oni koji pozivaju na protest tek figure na šahovskoj tabli, rekao je Srni stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: POLITIKA
Predrag ĆeranićFoto: POLITIKA

"Zašto je protest opozicije 'svanarodni', a miting 'Srcem za Srpsku' koji organizuju vladajuće partije to nije? Maglovitom i nejasnom formulacijom nastoji se prikriti da je riječ o političkom protestu koji organizuju partije koje ne uspijevaju na vlast doći izborima, nego to nastoje postići uličnim neredima, uz podršku sarajevskih medija. Kako drugačije objasniti činjenicu da je šest sarajevskih televizija najavilo MUP-u Srpske da će u Banjaluku poslati reportažna kola kako bi sa lica mjesta direktno obavještavali javnost o tome šta se dešava", istakao je Ćeranić.

Kada su u februaru 2014. godine u Sarajevu izbili neredi, kaže on, tokom kojih su demonstranti na policiju bacali kamenice i upaljene baklje, a zgradu Predsjedništva BiH zapalili, na sarajevskim ulicama nije bilo reportažnih kola niti jedne televizije.

"Šta to onda sarajevski mediji očekuju u Banjaluci, i zašto im je Banjaluka interesantnija od Sarajeva", upitao je Ćeranić.

On je podsjetio da sintagma "svenarodni protest" postoji u matrici protesta koji su bili na ulicama Kijeva, Skoplja...

"Sa ulice, nakon varnice kojom bi počela tuča sa snagama reda, učesnici protesta bi napali zgradu skupštine. U Kijevu su je zaposjeli, u Skoplju to nisu uspjeli. Zgrada Narodne skupštine bila je meta 5. oktobra u Beogradu i tom prilikom je demolirana i zapaljena. Skup pod motom 'Do slobode' održan je ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a intervencijom policije osujećen je nasilni upad u skupštinsku zgradu. Demonstranti, nakon što zaposjednu zgradu skupštine, zabarikadiraju se, zahtijevaju vanredne izbore, prelaznu vladu, traže nečiju ostavku. Upad u skupštinu je vijest za strane medije, povod da reaguju 'zabrinute' ambasade. Sve već toliko puta viđeno", naveo je Ćeranić.

On je upitao da li je meta onih koji žele da "oslobode Srpsku" zgrada Narodne skupštine u Banjaluci.

Ćeranić je naglasio da u matrici obojenih revolucija to sigurno jeste i podsjetio da je i predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, prilikom usvajanja Zakona o radu, pozivala demonstrante da zauzmu zgradu Narodne skupštine.