latinica  ћирилица
16/05/2016 |  14:03 | Autor: Nezavisne

Zdravim osobama ne trebaju probiotici

Naučnici s Univerziteta u Kopenhagenu upozoravaju da je preventivno uzimanje probiotika, odnosno takozvanih "dobrih bakterija" jedna velika šarena laža.
Јogurt (Foto: Thomas Strosse/Flickr.com) -
Јogurt (Foto: Thomas Strosse/Flickr.com)

Danski naučnici tvrde, nakon što su pažljivo izučili sedam različitih studija o navodnoj blagotvornosti probiotika, da ne postoji dokaz da su laktobacili na bilo kakav način izmijenili crijevnu floru zdravih ljudi. Po njihovim riječima, ni namirnice dobijene vrenjem, ni suplementi s mliječnim bakterijama nemaju ama baš nikakvo dejstvo na naše tijelo.

"Postoje jasni dokazi da probiotici mogu da pomognu kod neravnoteže u crijevnoj flori kod bolesnih ljudi. Međutim, kod zdravih, njihov učinak je ništavan", kazao je profesor Olaf Pederson, autor istraživanja, prenosi Independent.

Probiotici su živi mikroorganizmi, često označeni kao "dobre bakterije", koji se dodaju namirnicima. Laktobacili pretvaraju šećer u mliječnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan svježi kiselkasti ukus.

U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentiše jogurt, kisjeli kupus i kefir. Globalno tržište probioticima vrijedi nekih 25 milijardi eura.