latinica  ћирилица
19/05/2016 |  10:48 | Autor: SRNA

Italijanska regija Veneto priznala novi status Krima

Vijeće italijanske pokrajine Veneto usvojilo je rezoluciju u kojoj se Vlada Italije poziva da ukine sankcije Rusiji i prizna Krim kao njen sastavni dio.
Savjet Veneta priznao ruski Krim (foto: © Sputnik/ Vladimir Astapkovich) -
Savjet Veneta priznao ruski Krim (foto: © Sputnik/ Vladimir Astapkovich)

Kako je objasnio Lućiano Sandon, zastupnik regionalnog parlamenta i jedan od inicijatora i sastavljača rezolucije, riječ je o dokumentu koji nema toliko veliku pravnu težinu, ali ima duboki politički karakter.

"Rezolucija izražava stav važne regije kakva je Veneto. Italijanska Vlada mora insistirati na hitnom ukidanju sankcija i kompletnom uspostavljanju ekonomskih odnosa sa Rusijom", navodi Sandon.

Vijeće regije Veneto pozvalo je Vladu Italije da "osudi i odustane od međunarodne politike EU prema Krimu, koji je izložen nepravednoj diskriminaciji".

U rezoluciji se takođe ističe "neophodnost priznavanja narodne volje izražene na referendumu".

Sandon naglašava sa su na regionalnom nivou planirane brojne inicijative koje treba da doprinesu jačanju veza s Rusijom i razvoju saradnje sa Krimom.

Veneto je jedna od dvadeset italijanskih regija ili pokrajina u kojoj živi pet miliona ljudi, a njen administrativni centar i najveći grad je Venecija.

Ambasador Ukrajine u Italiji poslao je Vijeću italijanske regije Veneto, prethodno, pismo s molbom da tamošnje vlasti ne priznaju Krim kao dio Rusije.

Ukrajina je pozvala zastupnike Veneta da daju "svoj doprinos procesu mirnog povratka Krima u sastav Ukrajine, kako bi preduzetnici iz Veneta imali legitimnu bazu za razvoj poslovanja sa ukrajinskim Krimom".

Međutim, ova inicijativa Ukrajine je odbijena, a rezolucija o priznavanju novog statusa Krima - prihvaćena.