latinica  ћирилица
19/05/2016 |  20:34 ⇒ 20:40 | Autor: SRNA

Višegrad- Obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine

Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske danas je u Andrićgradu obilježilo Svjetski dan porodične medicine i tim povodom organizovan je stručni simpozijum pod nazivom "Misli na svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice", kome je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.
Višegrad- Svjetski dan doktora porodične medicine - Foto: SRNA
Višegrad- Svjetski dan doktora porodične medicineFoto: SRNA

Na simpozijumu je učestvovalo oko 50 ljekara iz regiona, a globalna tema je borba protiv pušenja.

Bogdanić je rekao da je koncept porodične medicine veoma značajan segment zdravstvenog sistema Republike Srpske koji dobro funkcioniše, ali je istakao da ga u narednom periodu treba unapređivati.

On je naveo da će učešće svih ljekara na ovom skupu doprinijeti i poboljšati sistem od kojeg najveću korist treba da imaju pacijenti.

"Trećina muškaraca i četvrtina žena u Republici Srpskoj konzumiraju duvan. Јedini odgovor je prevencija i to je ključna uloga svih ljekara. Prevenciji treba da damo veći značaj nego što smo to do sad uspijevali opterećeni liječenjem i dijagnostikom", objasnio je Bogdanić.

On je naveo da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nastaviti da sa Institutom zdravlja za javno zdravstvo preduzima mjere usmjerene na podizanje svijesti o štetnosti pušenja, formiranju nepušačkih stavova i odgovornosti prema vlastitom zdravlju.

Predsjednik Udruženja Draško Kuprešak ukazao je na štetnost konzumiranja cigareta, koje mogu da uzrokuju mnoge komplikacije na krvnim sudovima, od visokog pritiska do infarkta.

"U svakodnevnom radu imamo veliki broj pacijenata koji su opterećeni lošim navikama - gojaznošću, pušenjem, konuzimiranjem alkohola i stresom", kaže Kuprešak, te dodaje da je pušenje jedan od značajnih faktora u kardiovaskularnom riziku, te da pušači čine oko 30 odsto pacijenata.

Kuprešak je napomenuo da Udruženje peti put organizuje Svjetski dan porodične medicine, a da je ove godine u Andrićgradu jer smatraju da je ova regija malo kasnije krenula u reformu, te da je potrebna stručna logistika.

"Ovdje danas imamo kolege iz Istočnog Sarajeva, Rudog, Sokoca, Kalinovika, Višegrada i želimo da im damo podršku u svakodnevnom radu, da budu posvećniji svom poslu, te da, ukoliko imaju određene dileme, mogu delegirati lokalne probleme da bi zajedničkim snagama došli do najboljih rješenja", istakao je Kuprešak.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Ljubiša Škipina rekao je da je današnji skup prilika da se razgovara i da se sistem porodične medicine unaprijedi, kao i da ljekari porodične medicine dobiju nova saznanja koji će im koristiti u budućem radu.